Rakyat Indonesia mengakui adalah satu kesilapan untuk menipu orang tua untuk membeli batu delima merah
Berita

Rakyat Indonesia mengakui adalah satu kesilapan untuk menipu orang tua untuk membeli batu delima merah

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 07 at 12.28.49 PM

KUALA PILAH – Seorang lelaki warga Indonesia mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuala Pilah, di sini, atas pertuduhan menipu warga emas untuk membeli batu merah delima yang kononnya bernilai tinggi di Jelebu, Disember tahun lalu.

Tertuduh, Salim, 44, yang berasal dari Tanjung Pinang, Medan, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret, Saiful Sayoti.

Berdasarkan pertuduhan, pada 9 Disember tahun lalu, kira-kira jam 10 pagi, tertuduh telah memperdaya seorang wanita warga emas berusia 68 tahun dengan memperdaya mangsa menyerahkan wang tunai berjumlah RM12,500 bagi tujuan membayar delima merah ​batu yang dikatakan bernilai tinggi dan boleh mengubati pelbagai penyakit. penyakit.

Kesalahan itu dilakukan di tempat letak kereta Pasar Awam Kuala Kelawang, Jelebu.

Justeru, tertuduh telah melakukan kesalahan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun dan sebat serta denda.

Berdasarkan fakta kes, pada tarikh, masa dan lokasi sama, mangsa yang bersama suaminya ketika itu didatangi dua lelaki tidak dikenali disyaki warga Indonesia.

Lelaki pertama Salim, tertuduh, bertanyakan nama suami mangsa dan tiba-tiba muncul seorang lagi lelaki yang masih bebas mendakwa batu delima merah itu sangat berharga dan boleh mengubati pelbagai penyakit.

Tertuduh dan seorang lagi lelaki yang masih bebas berbincang di dalam kereta mangsa dan lelaki kedua menawarkan RM100,000 untuk batu itu.

Bagaimanapun, tertuduh menyatakan batu itu hanya akan diberikan kepada mangsa kerana mangsa merupakan orang pertama ditemui.

Mangsa kemudian pergi ke bank untuk mengeluarkan wang. Hasil kawad cam, mangsa dapat mengenal pasti tertuduh.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Loqman Hakim Ahmad Khairie manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tertuduh dalam rayuannya menyatakan dia adalah ketua keluarga dan menjaga tiga anaknya berusia 18, 10 dan lapan tahun.

“Saya adalah tulang belakang kepada isteri dan anak-anak. Saya mempunyai tiga anak, masih bersekolah, mereka dalam jagaan saya. Saya tidak akan mengulangi perbuatan saya dan saya amat kesal,” katanya.

Bagaimanapun, Ahmad Loqman meminta hukuman berat mengambil kira kehilangan besar mangsa dan memberi pengajaran kepada orang lain.

Majistret kemudian menjatuhkan hukuman penjara dua tahun lapan bulan dari tarikh sabitan berserta tiga sebatan dan denda RM8,000. Jika anda gagal membayar tujuh bulan penjara.

Difahamkan, tertuduh baru direkrut kerana menipu menggunakan batu delima merah pada akhir tahun lalu dan memasuki negara ini sebagai pelancong. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Rakyat Indonesia mengakui adalah satu kesilapan untuk menipu orang tua untuk membeli batu delima merah muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Bomba menghantar bekalan makanan ke rumah panjang Machan yang terjejas akibat banjir

Isteri kepada pelakon yang dipukul itu dirakam sebagai saksi

Mahkamah: Lelaki Kudung yang mendalangi pelaburan palsu dipenjara enam bulan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy