Umrah ditangguhkan, jemaah menuntut bayaran lagi
Berita

Umrah ditangguhkan, jemaah menuntut bayaran lagi

Rate info.4d5d6d.com

WhatsApp Image 2023 03 04 at 2.47.11 PM

WhatsApp Image 2023 03 04 at 2.47.11 PM

KOTA BHARU: Kira-kira 30 daripada 400 jemaah umrah menuntut bayaran balik daripada syarikat pelancongan selepas jemaah haji ditangguhkan pada saat-saat akhir.

Rata-rata bakal jemaah haji mendakwa agensi pelancongan itu memberi alasan jemaah umrah sebelum ini tinggal terlalu lama di Mekah dan penginapan hotel juga penuh sehingga terpaksa menangguhkan penerbangan jemaah kali ini.

Nik Dah Yusoff, 76, berkata, dia dan anak lelaki serta menantunya sepatutnya berlepas ke Mekah Isnin ini hanya dimaklumkan penerbangan mereka ditangguhkan minggu lalu.

Menurutnya, selepas dimaklumkan mengenai penangguhan itu, dia hampir setiap malam tidak dapat tidur lena apabila mengenangkan wang RM32,000 yang telah dibayar kepada agensi pelancongan itu.

“Saya dimaklumkan mengenai kelewatan penerbangan jemaah haji minggu lalu ketika datang ke pejabat syarikat untuk mengambil bagasi.

“Pihak pengurusan agensi memaklumkan ibadat umrah yang dijayakan mereka terpaksa ditangguhkan dengan alasan jemaah sedia ada sudah terlalu lama berada di Mekah dan semua hotel juga penuh,” katanya ketika ditemui pemberita di hadapan majlis itu. syarikat agensi pelancongan di sini hari ini.

Seorang lagi bakal jemaah umrah, Mohd. Nasir Saad, 65, berkata, dia pernah menunaikan umrah dengan syarikat sama empat tahun lalu dan berpuas hati dengan pakej yang ditawarkan.

Katanya, berikutan reputasinya yang baik sebelum ini, dia bersama tiga lagi ahli keluarga termasuk isteri sekali lagi memilih syarikat itu untuk menunaikan umrah tahun ini.

“Saya sudah membayar RM54,000 untuk pakej umrah kali ini. Kami sepatutnya berlepas ke Tanah Suci pada 26 Februari, tetapi mendapat memo kelewatan daripada syarikat tiga hari sebelum berlepas.

“Semua bakal jemaah umrah mahukan maklum balas bertulis yang dikeluarkan syarikat. Kami mahu wang yang telah dibayar balik dan tidak teragak-agak untuk membuat laporan polis jika tidak mendapat bayaran balik,” katanya.

Sementara itu, jurucakap agensi pelancongan itu ketika dihubungi berkata, perkara itu sudah dimaklumkan kepada jemaah haji apabila penginapan atau hotel di Mekah kini penuh.

Katanya, semua jemaah yang membayar akan dibawa menunaikan umrah selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri.

“Duit deposit hotel di Mekah dan Madinah juga sudah dibayar. Jadi, kami memohon agar semua jemaah bersabar dengan kelewatan ini.

“Jika jemaah mahu kami pulangkan wang mereka, proses akan mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk menerima bayaran balik kerana semua pembelian tiket penerbangan telah dibuat sebelum ini,” katanya.-UTUSAN

 

Jawatan Umrah ditangguhkan, jemaah menuntut bayaran lagi muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pengguna meminta petua untuk ‘mengikat perut’ selepas membeli kereta baharu

Semak JPJ Malaysia: Semak public.jpj.gov.my

Membuat Kenyataan Fesyen [Making a Fashion Statement]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy