Top Glove masih kukuh meskipun berdepan cabaran dalam aliran menurun
BeritaUncategorized

Top Glove masih kukuh meskipun berdepan cabaran dalam aliran menurun

Rate info.4d5d6d.com

[ad_1]

PETALING JAYA – Pengurangan pegangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam pengeluar sarung tangan terbesar dunia, Top Glove Corporation Berhad (Top Glove) baru-baru ini kepada kurang daripada lima peratus menyebabkan saham Kumpulan jatuh kepada 83 sen sesaham pada lepas. hari dagangan dalam seminggu. kemudian.

Saham Top Glove Jumaat lepas ditutup pada RM0.83, turun RM0.01 dengan 41.48 juta saham didagangkan, berbanding sebelum Covid-19 pada 30 Disember 2019, harga saham adalah RM4.75.

Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan dan Perniagaan UiTM, Wan Mohd. Farid Wan Zakaria berkata, pelaksanaan itu menyebabkan saham Top Glove berada dalam kategori undervalued.

Menurutnya, kedudukan saham Top Glove kini tidak mendapat rating yang sepatutnya, apatah lagi dengan harga yang berpatutan.

wan baru

“Walaupun saham Kumpulan dinilai rendah, pulangan jangka panjang sahamnya berkemungkinan jauh lebih tinggi daripada pertumbuhan perniagaannya, yang purata 25.9 peratus dalam tempoh lima tahun lalu,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan.

Menyokong faktor itu, MIDF Research dalam kajiannya turut menyatakan bahawa peralihan ekonomi global ke tahap endemik kini telah menyebabkan Top Glove mengalami tempoh peralihan akibat ketidakseimbangan bekalan dan permintaan.

Disebabkan permintaan sarung tangan semasa dan ketidakseimbangan bekalan, MIDF menyatakan bahawa Top Glove telah menangguhkan beberapa rancangan pengembangannya.

Sementara itu, Wan Mohd. Farid menjelaskan, Top Glove kini tidak melancarkan sebarang projek pembesaran mega pada tahun kewangan 2020, apabila harga sarung tangan tinggi.

Strategi itu telah membolehkan Top Glove mengelakkan perbelanjaan pengembangan yang tidak perlu dan mengekalkan kos pada tahap minimum semasa masa sukar.

sarung tangan

“Banyak syarikat sarung tangan peringkat kedua dan ketiga yang lebih kecil dijangka tidak dapat bertahan dalam aliran menurun ini.

“Bagaimanapun, Top Glove ialah pemain terbaik dunia dalam industri dan syarikatdijangka mendapat manfaat paling banyak selepas syarikat sarung tangan yang lebih kecil ini keluar dari industri sarung tangan,” katanya.

Sementara itu, jelasnya, faktor kelemahan ringgit sekitar 10 peratus dalam tempoh 12 bulan lalu memberi manfaat kepada Top Glove kerana semua produk mereka dieksport dalam dolar Amerika Syarikat (AS).

Top Glove telah menguntungkan selama 10 tahun dan sejak 12 bulan lalu, syarikat memperoleh hasil sebanyak RM3.6 bilion dan pendapatan RM0.792 sesaham.

“Margin operasi ialah 58.18 peratus yang mempunyai kedudukan lebih baik berbanding 99 peratus syarikat dalam industri peranti perubatan dan instrumen,” katanya. COSMO! DALAM TALIAN

[ad_2]

Sumber Artikel

Related posts

Bunyi ekzos yang bising

info

Apakah yang terbaik di Danang, Vietnam ? Dengar cerita mereka memang best…

Nuzha Travel & Tours Sdn Bhd

anak? Sabar saya baru lepas keguguran – Zulin Aziz

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy