Tiada kompromi terhadap gangguan idMe - Fadhlina

Tiada kompromi terhadap gangguan idMe – Fadhlina

5/5 - (1 vote)

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan (KPM) tidak akan berkompromi terhadap sebarang pelanggaran terma dan syarat yang ditetapkan bagi syarikat yang melaksanakan Sistem Pengurusan Identiti (idMe) dan Sistem Bersepadu Kementerian Pendidikan (MOEIS).

Menterinya Fadhlina Sidek berkata, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan menyedari terdapat gangguan dalam akses kepada kedua-dua sistem dan mengesan gangguan itu bermula pada 19 Januari lalu berikutan isu teknikal dan penggunaan sistem.

“Isu tersebut berjaya diselesaikan pada 11 Februari 2023. Prestasi sistem dipantau secara berterusan bagi memastikan ia sentiasa beroperasi dengan baik bagi meminimumkan gangguan akses.

“KPM telah mengenal pasti punca masalah keseluruhan sistem dengan mengambil kira pengurusan sistem secara keseluruhan serta kompetensi anggota untuk memantapkan pelaksanaan sistem tersebut,” katanya semasa sesi Waktu Soal Menteri. di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) yang ingin tahu sama ada Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan akan melakukan audit teknikal terhadap idMe dan MOEIS yang sering mengalami gangguan teknikal sehingga menyukarkan kerja guru. .

Fadhlina menambah, KPM akan bekerjasama dengan Unit Pemodenan Pentadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) bagi pelaksanaan audit teknikal dalam sistem tersebut.

“Hasil pengauditan ini adalah untuk menambah baik sistem sedia ada, serta perancangan sistem KPM akan datang. Kami menjangkakan pengauditan ini dapat dilaksanakan pada suku kedua 2023,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata sehingga hari ini, 89 peratus sekolah di seluruh negara telah selesai memasukkan data dalam Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu (SPPB) di bawah MOEIS melalui idMe manakala selebihnya mempunyai pilihan untuk memasukkan data sama ada melalui SPPB atau luar talian.-KOSMO! DALAM TALIANKREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL