Kaji semula peranan peguam 1MDB

Kaji semula peranan peguam 1MDB

5/5 - (2 votes)

datuk jo1

datuk jo1

KUALA LUMPUR: Kerajaan perlu meneliti semula peranan peguam yang mewakili 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana tidak memfailkan saman terhadap bank pelaburan Amerika, Goldman Sachs.

Menurut Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, perkara itu tidak seharusnya tertumpu kepada kepentingan politik semata-mata kerana tindakan perlu diambil terhadap sesiapa sahaja yang didapati bersalah.

“Saya bertanya jika kerajaan boleh melihat peranan peguam yang mewakili 1MDB dan siapa yang terlibat, mengapa tidak menyaman Goldman Sachs? Selalunya apabila saman itu, baru berunding, tekanan lebih baik. Tetapi Goldman Sachs tidak ada saman pun. , apa nak buat saman kat sini saman sana, pastu ada, tekanan kuat, baru la nak cakap.

“Kami fikir adalah tidak adil skandal besar seperti itu hanya tertumpu kepada politik untuk mendapatkan wang kami. Siapa yang salah perlu mengambil tindakan, tidak kira.

“Saya tidak mahu Perdana Menteri datang apabila ada skandal, semua yang bekerja dalam entiti itu tidak diambil tindakan, kita kena siasat. Kenapa mereka dapat gaji besar, sedangkan ada masalah di tangan semua? Saya rasa tak adil. Kalau ada yang tak kena, saya minta awak ambil tindakan. Yang bekerja berpuluh tahun dalam entiti tapi tak bersalah, macam mana ni? Ini cerita kartun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan rang undang-undang (RUU) bekalan 2023 peringkat asas di Dewan Rakyat, semalam.

Tambahnya, Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) telah memberikan fakta dengan jelas bahawa Goldman Sachs adalah penasihat kewangan 1MDB, sekali gus mempersoalkan mengapa tindakan tidak diambil terhadap bank pelaburan itu.

“Mahkamah Amerika mengeluarkan fakta yang menunjukkan bahawa Goldman Sachs adalah penasihat kewangan yang ditugaskan untuk mengeluarkan bon. Tetapi yang peliknya ialah kita sudah tahu mereka ini juga bersalah, tetapi mengapa kita menyelesaikan begitu rendah?

“Peguam yang mewakili 1MDB sepatutnya melihat kepentingan 1MDB, bukan kepentingan Goldman Sachs, kerana ia jelas menunjukkan dia menipu kami. Dia sudah mendapat manfaat AS$606 juta.

“Siasatan tidak sepatutnya tertumpu kepada politik, ia harus melibatkan semua pengurusan. Agak mustahil untuk organisasi yang mengeluarkan bon berbilion ringgit, hanya seorang yang naik turun mahkamah, apa jadi dengan pengurusan kanan yang gaji besar? Saya mahu Tambun untuk melihat ke belakang,” katanya. – UTUSAN

Jawatan Kaji semula peranan peguam 1MDB muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL