Stesen Titiwangsa sebagai hab pengangkutan awam utama
Berita

Stesen Titiwangsa sebagai hab pengangkutan awam utama

Rate info.4d5d6d.com

WhatsApp Image 2023 02 07 at 1.58.17 PM

SUNGAI BULOH – Stesen Titiwangsa akan digunakan sebagai hab pengangkutan awam utama di Lembah Klang sempena operasi Transit Transit Massa (MRT) 2 yang dijangka bermula pertengahan Mac depan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, perkara itu dirancang Kementerian Pengangkutan (MOT) bersama MRT Corp yang akan menawarkan tiga mod pengangkutan awam termasuk perkhidmatan bas di stesen berkenaan.

“Hari ini, kami menjelajah perkhidmatan MRT 2 dari Putrajaya Sentral ke Kwasa Damansara yang mempunyai 10 stesen pertukaran.

“Bagaimanapun, salah satu stesen pertukaran utama ialah Titiwangsa yang menawarkan dua mod pengangkutan awam iaitu Transit Aliran Ringan (LRT) dan Monorel termasuk bas. Dengan pembukaan MRT 2, terdapat tiga mod pengangkutan di sana.

“Untuk masa hadapan, stesen MRT 3 juga akan dibina di Titiwangsa sekali gus menjadikannya hab pengangkutan awam utama,” katanya pada sidang media selepas mengadakan Lawatan Kerja ke MRT 2 laluan Putrajaya di Depoh MRT Sungai Buloh di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pusat Transit Oriented Development (TOD) juga akan dibangunkan berhampiran stesen terbabit.

Dalam pada itu, beliau berkata, antara stesen yang turut diberi perhatian di sepanjang laluan MRT 2 ialah stesen Hospital Kuala Lumpur (HKL) memandangkan kawasan itu sentiasa sesak dari segi tempat letak kereta dan lalu lintas.

“Kami berharap pembukaan MRT 2 ini akan memudahkan pesakit atau pengunjung yang ingin ke HKL. Selain itu, terdapat keistimewaan di sini iaitu kemudahan ‘walkalator’ sepanjang 400 meter,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, status MRT 2 sudah 99.9 peratus siap dan dijangka siap sepenuhnya Mac depan dengan kos pembinaan sebanyak 30.53 bilion.

“Untuk langkah terakhir, kontraktor sedang menjalankan sesi ujian untuk sistem pemantauan bagi memastikan kestabilan apabila operasi penuh bermula. Tarikh pembukaan akan diumumkan tidak lama lagi,” jelasnya.

Tambahnya, MOT menyasarkan 200,000 penumpang sehari yang akan menggunakan perkhidmatan MRT 2 dalam tempoh dua tahun.

Difahamkan, MRT Fasa 2 Laluan Putrajaya yang menampilkan 11 stesen dari Kwasa Damansara ke Kampung Batu mula beroperasi pada 16 Jun tahun lalu.

Laluan penuh MRT 2 menghubungkan sebanyak 36 stesen dari Putrajaya Sentral ke Kwasa Damansara sepanjang 57.7 kilometer dengan 10 stesen pertukaran di sepanjang laluan itu. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Stesen Titiwangsa sebagai hab pengangkutan awam utama muncul pertama kali pada Kosmos Digital.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

PM Anwar menggesa kementerian, agensi meningkatkan kecekapan

info

Edisi kedua Matang Warrior Survival Trail Run kembali pada 2 Julai

info

Pemimpin baru akan mengetuai Panglima Pahlawan Terengganu

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy