Patuhi fatwa terlarang untuk menyambut Hari Kekasih
Berita

Patuhi fatwa terlarang untuk menyambut Hari Kekasih

5/5 - (1 vote)

JAKIM VALENTINE

JAKIM VALENTINE

PUTRAJAYA: Masyarakat Islam di negara ini dinasihatkan supaya tidak cuba meraikannya hari Valentine atau Valentine’s Day kerana fatwa pengharaman masih kekal.

Sahkan perkara itu kepada Utusan MalaysiaPengerusi Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Wilayah Persekutuan, Datuk Mohamad Abdullah berkata, umat Islam perlu berhenti mengikut budaya bukan Islam.

“Malah, perayaan itu bukan sebahagian daripada ajaran Islam, malah dikhuatiri terdapat unsur agama lain yang boleh menjejaskan akidah,” katanya.

Beliau merujuk kepada pendedahan pelbagai pihak yang mendedahkan bahawa 14 Februari disambut di Barat sebagai Hari Valentine setiap tahun sempena tarikh pengebumian Saint Valentine yang dikebumikan pada 269 Masihi dan dianggap sebagai syahid Kristian kerana kebaikannya menyebarkan agama.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia pada 2005 memutuskan perayaan itu dilarang untuk disambut, malah ‘semangat’ sambutan hari tersebut didapati mengandungi unsur ajaran Kristian secara tersirat.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, ajaran Islam mengutamakan kasih sayang setiap hari, walaupun tiada tarikh khusus yang direka khusus untuk disambut secara rasmi.

“Amalan perayaan ini kebiasaannya bercampur bebas dengan maksiat termasuk gejala zina dalam kalangan pasangan remaja yang belum berkahwin termasuk mereka berdua di tempat sunyi atau melepak di hotel bajet sebelum terjebak dalam kancah terlarang. persetubuhan kononnya atas nama cinta abadi,” katanya.

Malah katanya, berdasarkan pengalaman jabatan agama Islam di negeri-negeri, ramai anak muda Islam menyambut Hari Kekasih dengan perbuatan haram yang dilarang oleh ajaran Islam.

Bekas Ketua Hakim Syarie itu turut merujuk kepada statistik polis apabila terdapat banyak kes buang bayi pada penghujung November setiap tahun berikutan ramai gadis hamil luar nikah.

Justeru, Mohamad berpendapat lebih baik dari awal tidak terjerumus dalam mana-mana perbuatan yang berunsurkan sambutan Hari Kekasih.

Jelasnya, pasangan kekasih beragama Islam perlu menahan nafsu ketika bertarikh dengan cara yang halal iaitu bertemu keluarga untuk melangsungkan perkahwinan yang sah. – UTUSAN

Jawatan Patuhi fatwa terlarang untuk menyambut Hari Kekasih muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pembinaan laluan di Taman Selera Muhibbah akan bermula Khamis, kata Tiang

info

Tidak perlu membina stadium baharu – Hannah Yeoh

info

Mahkamah: Kerabat Arab Saudi didakwa memberi Najib AS$100 juta

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy