Papuh bersetuju harga lantai pakej umrah ekonomi bermula RM7,800

Papuh bersetuju harga lantai pakej umrah ekonomi bermula RM7,800

5/5 - (1 vote)

Umrah baru

PUTRAJAYA – Umat Islam di negara ini yang ingin menunaikan umrah dengan kos paling rendah perlu bersedia membayar sekurang-kurangnya RM7,800 bagi setiap individu.

Presiden Persatuan Agensi Pengembaraan Umrah dan Haji Malaysia (Papuh), Datuk Seri Razali Mohd. Sham berkata, pihaknya telah mencapai persetujuan untuk menetapkan harga lantai bagi pakej ekonomi itu.

“Bagi bakal jemaah umrah yang memilih pakej premium atau disebut juga sebagai VIP, harga lantai ditetapkan bermula daripada RM14,000.

“Kami berharap bakal jemaah umrah dapat memahami situasi semasa yang mengakibatkan kenaikan harga yang drastik,” katanya dalam satu kenyataan sebelum ini.

Jelasnya, Papuh turut menyarankan bakal jemaah haji lebih berhati-hati dalam memilih pakej umrah sekiranya harga yang ditawarkan tidak munasabah bagi mengelak sebarang penipuan.

“Kami telah bersetuju mengenai kenaikan harga tiket penerbangan dan penginapan hotel di kota suci Mekah dan Madinah yang semakin meningkat sejak akhir tahun lalu.

“Antara faktor yang dikenal pasti adalah berikutan peningkatan permintaan terhadap ibadah umrah daripada bakal jemaah haji di seluruh dunia berikutan penularan pasca wabak Covid-19,” jelasnya.

Ketika ini, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac) yang mengawal selia urusan agensi ibadah umrah tempatan menetapkan kos minimum RM6,000. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Papuh bersetuju harga lantai pakej umrah ekonomi bermula RM7,800 muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL