Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia
Berita

Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia

Rate info.4d5d6d.com

070223 40 teratai gergasi pixs

070223 40 teratai gergasi

LA PAZ: Spesies teratai gergasi dari Amerika Selatan yang ditemui beberapa bulan lalu berjaya memecahkan beberapa rekod membabitkan flora air terbesar di dunia.

Rekod Dunia Guinness mengiktiraf Victoria Boliviana sebagai spesies teratai air terbesar, daun teratai terbesar dan daun terbesar yang tidak berbelah bahagi.

Spesies itu baru-baru ini dikenal pasti sebagai spesies yang berbeza oleh pasukan penyelidik yang diketuai oleh hortikultur penyelidikan saintifik dan botani Kew Garden, Carlos Magdalena.

Spesies itu dikenal pasti telah wujud di Royal Botanic Gardens di London selama 177 tahun.

Tetapi sebelum penemuan spesies yang berbeza, teratai air gergasi itu dipercayai tergolong dalam spesies berasingan yang dipanggil Victoria Amazonica.

Justeru spesies itu turut merekodkan rekod sebagai spesies baharu teratai air gergasi pertama ditemui dan didokumenkan selepas lebih 100 tahun.

“Secara rasmi Victoria boliviana dinamakan sebagai teratai air gergasi terbesar di dunia.

“Penemuan yang dibuat tahun lalu kini memegang gelaran Rekod Dunia Guinness untuk spesies teratai air terbesar, daun teratai terbesar, daun terbesar yang tidak berbelah bahagi,” jelas Kew Gardens dalam satu kenyataan.

Bahagian tengah daun teratai Victoria boliviana boleh menyokong sehingga 79.8 kilogram dan boleh membesar dan membesar sehingga lebih daripada 3 meter.

Spesimen yang direkodkan terbaru itu ditanam di taman La Rinconada di Santa Cruz de la Sierra, Bolivia dan mempunyai diameter 3.19 meter.

Jawatan Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Kementerian mahu lebih banyak EV mampu milik dibawa masuk ke negara ini

info

PM Anwar menerima kunjungan hormat daripada menteri luar Australia Penny Wong

info

Kerajaan meneruskan projek tebatan banjir yang telah berlalu

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy