NGO menuntut pengukuhan akta penipuan dalam talian

NGO menuntut pengukuhan akta penipuan dalam talian

Rate info.4d5d6d.com

080223 crm MHO scammer new

080223 crm MHO scammer new

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) mencadangkan kepada kerajaan supaya penjenayah dalam talian (penipu) tidak diklasifikasikan di bawah kesalahan sivil.

Setiausaha Agung MHO Datuk Hishamuddin Hashim berkata pihaknya mendapati kes penipuan atau penipu sering diklasifikasikan sebagai kes sivil yang dilihat tidak berkesan.

“Bagaimanapun, hukuman yang dijatuhkan kepada pesalah dalam kes ini yang diklasifikasikan sebagai kesalahan sivil adalah sia-sia perjuangan mereka.

“Dari sudut undang-undang di mahkamah, kita memang akan menang tetapi dari sudut perintah yang dikeluarkan mahkamah kepada syarikat yang tidak mempunyai aset tetap menjadikan mereka bebas daripada muflis dan tidak perlu membayar balik pampasan kepada mangsa,” katanya dalam sidang media di Menara KPJ, Jalan Tun Razak di sini hari ini.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Prihatin Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC), tuntutan itu dibuat bagi mengembalikan semula keyakinan orang ramai terhadap pasukan PDRM.

Beliau berkata, pihaknya sering menerima aduan daripada orang ramai berhubung laporan yang dibuat mereka bahawa tiada siasatan dijalankan.

“Kes seperti ini perlu diambil kira, kita tidak mahu orang ramai menganggap penipu dilindungi,” katanya.

Beliau turut meminta polis memaklumkan dari semasa ke semasa modus operandi terkini jenayah penipuan dalam talian.

“Polis perlu mencari mereka ini supaya mereka boleh dibawa ke muka pengadilan kerana dengan cara itu imej pasukan dapat dikekalkan, dan tidak akan dipandang rendah terutama daripada masyarakat,” jelasnya.

Terdahulu, MHO turut menyerahkan memorandum dan kira-kira 200 laporan berkaitan penipuan dalam talian yang dibuat mangsa. – UTUSAN

 

Jawatan NGO menuntut pengukuhan akta penipuan dalam talian muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL