Mahkamah: Lelaki Kudung yang mendalangi pelaburan palsu dipenjara enam bulan
Berita

Mahkamah: Lelaki Kudung yang mendalangi pelaburan palsu dipenjara enam bulan

5/5 - (1 vote)

Mahkamah: Lelaki Kudung yang mendalangi pelaburan palsu dipenjara enam bulan

SHAH ALAM – Seorang lelaki bertudung yang mendalangi sindiket pelaburan antarabangsa bersama rakannya dipenjara enam bulan oleh Mahkamah Sesyen hari ini atas pertuduhan menipu lebih RM600,000, empat tahun lalu.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan hukuman itu selepas Andrew Mark Peters, 55 dan Darren Anthony Mcnicholas, 51, yang merupakan warganegara United Kingdom (UK) mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan pilihan masing-masing yang dibacakan secara berasingan dalam bahasa Inggeris.

Mahkamah memerintahkan penjara berjalan serentak dari tarikh mereka ditangkap pada 21 Februari.

Andrew Mark yang ditutup kaki kanan dan menghadiri prosiding di atas kerusi didenda RM180,000 manakala Darren didenda RM140,000. Kegagalan membayar boleh mengakibatkan hukuman penjara tambahan antara 16 dan 22 bulan.

Rozilah dalam penghakimannya menegaskan perbuatan itu merupakan kesalahan serius kerana ia melibatkan isu global dan berharap tertuduh insaf dan tidak mengulanginya lagi.

Berdasarkan semua pertuduhan, Andrew Mark sebagai dalang sindiket itu bersama Darren telah menipu warga Scotland bernama Ian Stachan masing-masing sebanyak USD 5,672.41 (RM25,528.68) dan EUR 121,200.00 (577,691.87) yang didepositkan dalam dua akaun bank Premier. Pemindahan Ltd.

Ini adalah untuk membuat pelaburan jangka pendek melalui pembelian saham dalam dua syarikat yang tidak wujud iaitu Novocure Limited dan Lithion Power Corp.

Kesalahan itu dilakukan mereka menggunakan nama samaran sebagai Henry Paxton dan David Henshaw di sebuah unit bangunan di Petaling Jaya dekat sini pada 21 Mei dan 27 Jun 2019.

Sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan.

Peguam Muhammad Rafique Rashid Ali dan Fahmi Abd. Moin mewakili kedua-dua tertuduh meminta hukuman penjara tidak lebih enam bulan dengan mereka menyesali kesalahan itu.

“Mereka yang sudah berkahwin tidak mempunyai rekod lampau di UK dan negara ini selain Andrew yang mengalami masalah kesihatan dan sukar bergerak tanpa bantuan kerusi roda,” katanya.

Bagaimanapun, pasukan pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diwakili Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib dan Mohamad Fadhly Mohd. Zamry meminta hukuman setimpal memandangkan penularan kes penipuan bukan sahaja berlaku di Malaysia malah di seluruh dunia.

“Mereka beroperasi sejak 2015 dan berpangkalan di Lembah Klang, menjadikan Malaysia hab sindiket itu.

“Kepentingan awam harus melebihi kepentingan tertuduh. Jika hukuman terlalu rendah, ia akan memberi mesej bahawa mahkamah tidak mengambil berat tentang jenayah seperti ini,” tegasnya.

Sebelum ini, SPRM membongkar sindiket ‘penipu pelaburan’ didalangi warga UK bersama beberapa negara lain kerana terlibat dalam pengubahan wang haram dan rasuah melalui Op Tropicana.

Mereka dipercayai telah menipu mangsa yang terdiri daripada warga Australia dan UK dengan memperdaya mereka untuk membuat pelaburan yang tidak wujud.

Modus operandi sindiket ini adalah mencari mangsa melalui media sosial dan panggilan telefon.

Ahli sindiket akan menghubungi mangsa selepas mereka mengklik pada pautan untuk mendaftar dalam syarikat pelaburan dan memasukkan butiran peribadi.

Sindiket itu dipercayai mengaut kira-kira AUD60 juta (kira-kira RM200 juta) hasil penipuan itu. -COSMO! DALAM TALIAN

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Fadillah berharap dapat menubuhkan pusat latihan kepimpinan belia di Petra Jaya

Uggah: JPS mengenal pasti sungai yang memerlukan pembersihan untuk menangani banjir kilat di S’wak

Harga lantai pakej umrah ekonomi bermula pada RM7,800

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy