Mahkamah: Bekas pengarah FTC diperintahkan membela diri atas 33 pertuduhan rasuah

Mahkamah: Bekas pengarah FTC diperintahkan membela diri atas 33 pertuduhan rasuah

Rate info.4d5d6d.com

WhatsApp Image 2023 02 07 at 12.31.13 PM e1675747513231

KUALA LUMPUR – Bekas Pengarah Urusan Felcra Training & Consultancy Sdn. Bhd. (FTC), Rohaizat Ahmad, diperintah membela diri oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas 33 pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memberi pelbagai kontrak bekalan kepada anak dan menantunya sembilan tahun lalu.

Hakim Azura Alwi, membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie atau keraguan terhadap tertuduh Rohaizat bagi semua pertuduhan.

“Mahkamah mendengar, meneliti dan mempertimbangkan secara maksimum keterangan saksi-saksi pendakwaan, selain hujahan bertulis dan lisan yang difailkan oleh semua pihak (pendakwaan dan pembelaan tertuduh).

“Mahkamah berpuas hati dan memutuskan bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap kamu (Rohaizat) atas 33 pertuduhan dan pindaannya mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 kerana menggunakan kedudukan dan kedudukan kamu. untuk mendapatkan rasuah.

“Justeru, Rohaizat diperintahkan membela diri seperti yang ditetapkan mengikut Kanun Acara Jenayah,” kata hakim.

Mengikut pertuduhan pertama hingga ke-16, Rohaizat, 58, didakwa menggunakan kedudukan dan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah dengan melantik syarikat Al Maisan Enterprise milik menantunya sebagai pembekal peralatan elektronik dan sumbangan cenderahati, selain menjadi rakan strategik program latihan kemahiran, pembekal baju kurung dan baju berkolar-T.

Bagi pertuduhan ke-17 hingga ke-33, tertuduh didakwa melakukan kesalahan sama dengan melantik anaknya sebagai pengerusi syarikat Hexa Tech Pride sebagai pembekal cenderahati korporat, telefon pintar, projektor, komputer riba, barangan elektronik dan sebagai perunding bidang keusahawanan. program.

Jumlah keseluruhan bagi 33 kesalahan itu melibatkan RM1,648,810.60.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di Felcra Training & Consultancy Sdn. Bhd, Jalan Rampai Niaga 4, Rampai Business Park di sini antara 23 April 2014 dan 27 Jun 2018.

Bagi kesemua kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama.

Hukuman bagi seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Terdahulu semasa prosiding, mahkamah memberi pilihan, yang pertama adalah tertuduh memberikan keterangan bersumpah di dalam kandang di mana pihak pendakwaan boleh menyoal balas keterangan.

Kedua, memberi keterangan di kandang tertuduh tanpa mengangkat sumpah dan pihak pendakwaan tidak boleh menyoal balas keterangan, manakala yang kedua berdiam diri tanpa menjawab tuduhan.

Rohaizat kemudian memilih untuk memberi keterangan secara bersumpah.

Sementara itu, peguam Rohaizat, Mohd. Baharuddin Ahmad Kassim, memohon mahkamah mengetepikan 27 dan 28 Februari untuk prosiding membela diri kerana memerlukan masa untuk menyediakan keterangan saksinya.

Dalam pada itu, Timbalan Pendakwa Raya, Zander Lim Wai Keong memohon supaya tarikh 17 Mac ini dikosongkan kerana terikat dengan kes lain.

Selepas mendengar permohonan kedua-dua pihak, hakim Azura kemudian menetapkan perbicaraan mempertahankan diri selama sembilan hari iaitu pada 22, 27 dan 28 Mac serta 3 hingga 6, 17 dan 18 April. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Mahkamah: Bekas pengarah FTC diperintahkan membela diri atas 33 pertuduhan rasuah muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL