Berkhatan bagi wanita Islam merangkumi 5 khatan semulajadi
Berita

Berkhatan bagi wanita Islam merangkumi 5 khatan semulajadi

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2022 11 06 at 7.46.58 AM

WhatsApp Image 2022 11 06 at 7.46.58 AM

 

GEORGE TOWN: Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd. Noor mengecam pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Sisters in Islam (SIS) yang didakwa cuba menimbulkan isu berhubung fatwa berkhatan wanita Islam di negara ini.

Wan Salim menjelaskan, menurut ajaran Islam, berkhatan merupakan salah satu daripada lima khatan tabii yang selaras dengan keadaan fitrah manusia yang suci.

Beliau menjelaskan bahawa sunat ialah mencukur bulu kemaluan, memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan berkhatan, malah majoriti fuqaha berpandangan bahawa khitan wajib bagi lelaki dan khatan bagi perempuan.

“Khitan yang memudaratkan dikenali sebagai ‘sunat Firaun’ iaitu membuang daging klitoris dengan kuantiti yang banyak atau sebahagian besar, sunat seperti itu tidak diterima oleh Syarak.

“Apa yang SIS kecoh bukan masalah pun, ia dipanggil ‘masalah theodo’ iaitu masalah yang sengaja diada-adakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Sebelum ini, SIS menggesa kerajaan mengarahkan supaya semakan semula fatwa khatan wanita 2009.

Menurut Wan Salim, tiada nas al-Quran mahupun hadis yang memerintahkan berkhatan kepada wanita dewasa atau kanak-kanak.

“Hanya ada satu hadis yang diriwayatkan oleh Thabarani dan Baihaqi yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah mengajar Ummu Athiyyah yang bertugas mengkhatankan anak perempuan di Madinah tentang cara berkhatan yang betul iaitu mengambil sedikit sahaja daging klorit. dan tidak keterlaluan.

“Dikatakan sedikit berkhatan seperti yang dianjurkan dalam Islam dapat menyederhanakan nafsu wanita, menjadikannya kurang mudah terangsang dan tidak menjadi dingin.

“Berkhatan hendaklah dilakukan dengan cermat oleh tukang berkhatan yang mahir agar tidak memudaratkan orang yang berkhatan,” katanya.

Tambahnya, yang dikhuatiri pihak tertentu yang beranggapan berkhatan memudaratkan wanita bukanlah perkara yang dianjurkan dalam Islam, sebaliknya berkhatan ‘cara Firaun’ yang mungkin masih diamalkan di beberapa negara tertentu khususnya di Afrika.

“Berkhatan Islam tidak boleh dianggap sebagai pencerobohan hak orang Hawa, ini dakwaan yang langsung tidak menepati fakta.

“Berkhatan terbukti selamat dan terkenal sejak diamalkan oleh masyarakat Islam di pelbagai negara sejak dahulu hingga kini,” katanya. – UTUSAN

 

Jawatan Berkhatan bagi wanita Islam merangkumi 5 khatan semulajadi muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Isteri pendakwah Ustaz Farid Ravi meninggal dunia

Mohd. Zuki mendahului 22 penerima anugerah, pingat perak

Pembinaan laluan di Taman Selera Muhibbah akan bermula Khamis, kata Tiang

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy