Menjual Menu Rahmah untuk pelajar universiti, warga emas

Menjual Menu Rahmah untuk pelajar universiti, warga emas

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 07 at 12.20.34 PM

SHAH ALAM – Prihatin dengan kos sara hidup khususnya pelajar universiti dan warga emas di bandar ini mendorong D’Hielo Cafe menyahut seruan kempen Menu Rahmah.

Pemilik kafe berkenaan, Ayob Mohd. Khalid, 39, berkata, penyertaan mereka sejak minggu lalu adalah atas dasar tanggungjawab mengurangkan beban perbelanjaan harian rakyat.

Katanya, dia bersyukur kerana turut mendapat sokongan daripada isterinya, Nurul Ain Ibrahim, 36, serta cadangan menyediakan menu di kafe berkenaan yang beroperasi sejak tiga bulan lalu.

“Dua menu itu ialah nasi putih ayam kunyit dan nasi ikan buntal goreng serta taugeh yang dijual pada harga RM5.

“Kebanyakan pelanggan yang membeli makanan dalam menu ini terdiri daripada pelajar universiti dan warga emas. Sudah tentu kami berbesar hati membantu mereka menikmati hidangan murah sebegini,” katanya ketika ditemui di kafe miliknya yang terletak di Seksyen 17, di sini, hari ini.

Ayob berkata, secara purata dia berjaya menjual kira-kira 50 pinggan makanan dalam Menu Rahmah setiap hari.

Tambahnya, walaupun berdepan kos bahan mentah yang tidak stabil, dia masih mengaut keuntungan kecil daripada kedua-dua makanan itu.

Ketika ditanya adakah ini strategi perniagaan, Ayob menjelaskan perkara paling penting adalah bertepatan dengan matlamat kerajaan membantu meringankan beban rakyat khususnya golongan B40.

“Rezeki akan sentiasa ada. Lagipun, saya rasa banyak kedai atau restoran juga akan menyertainya nanti kerana ia menggalakkan persaingan sihat,” katanya. -COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Menjual Menu Rahmah untuk pelajar universiti, warga emas muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL