Jangan guna masjid, surau untuk kempen PRN -Sultan Selangor
Berita

Jangan guna masjid, surau untuk kempen PRN -Sultan Selangor

5/5 - (1 vote)
Sultan Sharafuddin

SHAH ALAM – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan agar ahli politik tidak menjadikan masjid dan surau di negeri ini sebagai pentas titah ucapan dan kempen pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor akan datang.

Sultan Sharafuddin bertegas, baginda mengingatkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) supaya sentiasa mengeluarkan arahan dari semasa ke semasa berhubung perkara itu menjelang PRN.

“Saya menyeru semua parti yang menyertai pilihan raya supaya mematuhi peraturan sedia ada dan menghormati antara satu sama lain.

“Ingat, perangai ahli politik semasa tempoh berkempen akan disaksikan dan dinilai oleh rakyat sebelum mereka membuat pilihan raya,” titah Seri Paduka pada majlis perasmian mesyuarat pertama penggal keenam Dewan Undangan Negeri Selangor ke-14, hari ini.

Sultan Sharafuddin turut menjelaskan, masjid dan surau tidak seharusnya menjadi punca perbalahan dan perbalahan yang akhirnya mewujudkan perpecahan sesama Islam berdasarkan perbezaan fahaman politik dan dendam politik yang tiada penghujungnya.

Baginda bertitah, ini berlaku kerana terdapat penceramah tertentu ketika bersyarah di masjid dan surau mengambil kesempatan mencemuh, mencerca, mencerca malah memfitnah pihak dan kumpulan tertentu kerana perbezaan fahaman politik.

“Saya amat bimbang budaya sebegini jika tidak dibendung akan terus memecahbelahkan umat Islam khususnya orang Melayu.

“Sekali lagi saya bertegas, hanya mereka yang benar-benar mahir dan mempunyai pengetahuan luas tentang Islam sahaja layak diberikan sijil mengajar bagi mengelak unsur ajaran sesat dan budaya fitnah daripada berlaku,” katanya.

Pada masa sama, Sultan Sharafuddin mengalu-alukan langkah kerajaan negeri untuk terus memperkasakan ajaran Islam di Selangor dengan sejumlah RM65 juta disediakan khusus bagi tujuan membangunkan sekolah agama, masjid dan surau serta pejabat agama Islam.

“Kedudukan agama lain juga terpelihara di Selangor dengan peruntukan berjumlah RM8 juta tahun ini berbanding RM6.3 juta tahun lalu kepada Jawatankuasa Khas Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (LIMAS) Negeri Selangor,” katanya. .

Dalam perkembangan berbeza, Sultan Sharafuddin memuji langkah berwawasan pentadbiran yang diterajui Menteri Besar Selangor (Datuk Seri Amirudin Shari) menerusi pembangunan lima tahun Rancangan Selangor Pertama (RS-1).

Ini telah memacu pertumbuhan ekonomi Selangor dan memastikan Selangor terus kekal kukuh sebagai pusat utama pertumbuhan ekonomi mampan di Malaysia dan rantau Asia.

“Saya dimaklumkan tahun 2022 akan menjadi tahun cemerlang bagi Selangor apabila mencatatkan jumlah kutipan hasil tertinggi dalam tempoh enam tahun dan turut mencatatkan sumbangan terbesar kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia iaitu 24.8 peratus.

“Kutipan hasil negeri pada 2022 telah mencatatkan angka RM2.533 bilion, melebihi sasaran awal RM2.05 bilion dan lebih tinggi daripada angka kutipan yang dicatatkan pada 2021 iaitu sebanyak RM2.284 bilion,” titah Seri Paduka. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Jangan guna masjid, surau untuk kempen PRN -Sultan Selangor muncul pertama kali pada Kosmos Digital.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

AS berkata ‘armada’ belon China adalah global apabila NATO turut prihatin

info

Tiada akta khusus, susah nak pantau Airbnb di Melaka

info

Monorel Putrajaya boleh disiapkan sekiranya diserahkan kepada pihak swasta – Tun M

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy