Imigresen perlu memperkenalkan kaunter maya, menyelesaikan perniagaan dalam masa 30 minit

Imigresen perlu memperkenalkan kaunter maya, menyelesaikan perniagaan dalam masa 30 minit

5/5 - (1 vote)

putrajaya imigresen pasport

putrajaya imigresen pasport

PUTRAJAYA: Perkhidmatan kaunter di semua agensi kerajaan perlu mengenal pasti bilangan pelanggan terbesar dan tempoh menunggu adalah indeks prestasi utama (KPI) yang perlu diletakkan.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Zuki Ali berkata, sebagai contoh, Jabatan Imigresen dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) perlu mengenal pasti kaunter paling sibuk seperti pasport dan kaunter pekerja asing.

Katanya, perkara ini perlu diselesaikan dengan menggunakan konsep kaunter maya yang boleh beroperasi 24 jam dan memberi temu janji tidak melebihi 30 minit sehingga urusan itu selesai.

Menurutnya, isu membangunkan laman web yang lebih mesra pengguna dan interaksi aktif berdasarkan aplikasi telefon pintar serta sistem putaran kaunter digital perlu diperkenalkan supaya pelanggan dapat hadir tepat pada masanya.

“Orang ramai yang menjadi pelanggan mempunyai keperluan dan harapan yang tinggi terhadap perkhidmatan kaunter jabatan kerajaan. Perkhidmatan kaunter yang cepat dan tepat serta masa menunggu yang singkat, itulah yang diharapkan oleh pelanggan.

“Pelanggan tidak semestinya perlu datang seawal jam 7.00 pagi untuk menunggu nombor giliran tetapi nombor giliran boleh diperoleh secara dalam talian dan datang terus ke kaunter dan menyelesaikan transaksi dalam tempoh yang lebih singkat.

“Konsep penggiliran seperti ini juga perlu dilaksanakan dengan cepat dan mengambil kira kes kritikal,” katanya ketika berucap pada Majlis Amanat Ketua Setiausaha 2023 di sini, hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan kira-kira sembilan jam masa yang diambil bagi mereka yang memohon pasport baharu di Bahagian Keselamatan dan Pasport, Jabatan Imigresen, di sini.

Tinjauan akhbar ini dan mengalami sendiri situasi di pejabat pada Jumaat minggu lalu mendapati orang ramai beratur panjang seawal jam 7 pagi sebelum kaunter dibuka pada jam 8 pagi.

Walaupun permohonan untuk memperbaharui dokumen telah dibuat secara dalam talian, pemohon masih perlu menunggu dalam talian dan nombor diberikan secara ‘siapa cepat dapat’. – UTUSAN

Jawatan Imigresen perlu memperkenalkan kaunter maya, menyelesaikan perniagaan dalam masa 30 minit muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL