Harga lantai pakej umrah ekonomi bermula pada RM7,800
Berita

Harga lantai pakej umrah ekonomi bermula pada RM7,800

5/5 - (1 vote)

090123 matta

090123 matta

PUTRAJAYA: Umat Islam di negara ini yang ingin menunaikan umrah pada kos paling rendah perlu bersedia membayar sekurang-kurangnya RM7,800 seorang.

Ia susulan keputusan yang dicapai dalam pertemuan dengan ahli Persatuan Agensi Pengembaraan Umrah dan Haji Malaysia (Papuh) yang diadakan di ibu negara semalam yang mencapai kata sepakat untuk menetapkan harga lantai bagi pakej ekonomi.

“Manakala bagi bakal jemaah umrah yang ingin memilih pakej premium atau juga disebut sebagai VIP, harga lantai ditetapkan serendah RM14,000,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada ketika ini, Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac) yang mengawal selia urusan agensi ibadah umrah tempatan menetapkan kos minimum RM6,000 untuk pakej bajet dengan tempoh biasa berada di Mekah dan Madinah hanya selama 12 tahun. hari dan 10 malam berkuatkuasa mulai 17 Oktober 2021.

Kali terakhir harga pakej minimum ditetapkan Motac ialah pada 2017 iaitu RM4,900 bagi mengelak kes penipuan oleh agensi tidak bertanggungjawab.

Mengulas lanjut, Razali berharap bakal jemaah haji dapat memahami keadaan semasa sehingga mengakibatkan kenaikan harga yang drastik.

“Pihak Papuh juga menyarankan agar bakal pelanggan lebih berhati-hati dalam memilih pakej umrah sekiranya harga yang ditawarkan tidak munasabah bagi mengelak penipuan,” katanya.

Beliau dipercayai merujuk kepada pelbagai laporan media sebelum ini mengenai ramai jemaah yang terkandas di lapangan terbang akibat terpedaya dengan pakej dengan harga yang terlalu murah.

Pertemuan yang melibatkan lebih 400 anggota Papuh bagi membincangkan isu kos di tanah suci itu turut bersetuju mengenai kenaikan harga tiket penerbangan dan penginapan hotel di Mekah dan Madinah yang meningkat sejak akhir tahun lalu berikutan kenaikan harga tiket penerbangan yang tinggi. permintaan selepas wabak Covid-19.

Sebelum pintu sempadan negara ditutup pada Mac 2020 lalu, hampir 300,000 rakyat Malaysia menunaikan umrah setiap tahun, iaitu jumlah jemaah asing kelapan tertinggi.

Isu kos pakej ibadah itu turut disentuh oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd. Na’im Mokhtar ketika berada di Arab Saudi awal bulan lalu, malah membangkitkan perkara itu apabila bertemu sendiri dengan Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi, Dr Tawfiq Fawzan Al-Rabiah semasa persidangan di Jeddah.

Bagaimanapun, pemimpin negara itu mengakui isu itu di luar kawalan kerajaan Arab Saudi dan turut melibatkan jemaah umrah di seluruh dunia. – UTUSAN

Jawatan Harga lantai pakej umrah ekonomi bermula pada RM7,800 muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Bunyi ekzos yang bising

Mahkamah: Bekas pengarah FTC diperintahkan membela diri atas 33 pertuduhan rasuah

Gempa bumi membunuh lebih 3,800 di Turki, Syria

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy