Jaga kanak-kanak kurang upaya pasif yang agresif

Jaga kanak-kanak kurang upaya pasif yang agresif

5/5 - (1 vote)

LEAD OKU lembam

GUA MUSANG – Sepasang suami isteri Orang Asli di Kampung Brooke Lama, Pos Brooke di sini, nekad menjaga anak perempuan mereka yang juga orang kurang upaya (OKU) dan kini sudah dewasa.

Nor Sollehah Muslan, 32, disahkan kurang upaya dalam kategori lambat sejak lahir, kini menunjukkan perubahan ketara kerana sering memberontak sehingga sukar mengawal bapanya, Muslan Alang, 68, dan ibu tirinya, Sakiah Alang, 35.

Muslan berkata, perangai dan tingkah laku anak kedua daripada lima beradik itu semakin agresif apabila semakin dewasa apabila sering melakukan perkara di luar jangkaan.

“Nor Sollehah pernah menyelinap keluar rumah seorang diri dan berjalan kaki lebih 15 kilometer ke Kampung Raja, Cameron Highlands, Pahang beberapa tahun lalu.

“Kami bertuah kerana dapat menemuinya semula selepas melihatnya berjalan di kawasan tanah tinggi. Saya dan seisi keluarga sesat apabila dia hilang secara tiba-tiba” katanya ketika ditemui Kosmo! di rumahnya di sini baru-baru ini.

Muslan berkata, dia terpaksa meminta bantuan isterinya untuk mengawal pergerakan anaknya ketika keluar menoreh getah.

Menurutnya, dia bimbang dengan masa depan Nor Sollehah kerana usianya yang semakin meningkat, namun masih berperwatakan seperti kanak-kanak.

“Saya juga semakin tua dan tidak mampu menjaga Nor Sollehah, nasib baik isteri saya ada untuk memantau pergerakannya.

“Setakat ini Nor Sollehah tidak pernah menerima sebarang bantuan daripada mana-mana pihak walaupun OKU. Saya harap ada bantuan terutama sumbangan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk membeli barangan keperluan itu,” katanya.

Sementara itu, Sakiah berkata, dia berharap ada yang sudi membantu keluarganya terutama dalam aspek menguruskan Nor Sollehah.

Katanya, selain mengajar kelas agama, pendapatan suaminya hanya bergantung kepada menoreh getah.

“Harga getah pada masa ini juga rendah iaitu kira-kira RM2.50 sekilogram. Pendapatan hanya cukup untuk makan minum kami sekeluarga. Kami tidak mampu untuk berbelanja lebih untuk membeli pakaian dan keperluan Nor Sollehah. ,” katanya.

Orang ramai yang ingin menderma boleh menghubungi Muslan di talian 017-568 3908 atau akaun Bank Simpanan Nasional beliau, 08237-41-00001206-7.

Jawatan Jaga kanak-kanak kurang upaya pasif yang agresif muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL