Tak siap pakai tudung takut tak tenteram - Vanidah Imran
Berita

Tak siap pakai tudung takut tak tenteram – Vanidah Imran

5/5 - (1 vote)

Vanidah

PETALING JAYA – Pelakon Vanidah Imran mengakui masih belum bersedia untuk berhijab kerana bimbang hatinya berdebar selepas mengambil keputusan menutup aurat.

Bercakap dengan Kosmo! Dalam talian, selebriti berusia 50 tahun itu berkata dia tahu tentang kewajipan sebagai seorang muslimah untuk menutup aurat dan akan menuju ke arah itu (memakai tudung) apabila tiba masanya.

“Untuk saya berhijrah (menutup aurat), saya perlu benar-benar yakin. Saya tahu ia adalah tuntutan dan kewajipan bagi wanita Islam untuk menutup aurat.

“Tapi saya tak nak nanti kalau pakai (tudung), tapi jiwa saya meronta-ronta. Itu tidak bermakna apa-apa. Jadi biar saya belajar dulu dan ikut proses sehingga saya betul-betul bersedia untuk berhijrah,” katanya. .

Tambah aktres itu, filem Gadis Melayu Terakhir, dia beriman dengan aturan Allah SWT dan akan melakukannya (menutup aurat) apabila sudah bersedia.

Kongsi aktres yang mesra disapa Vee itu, dia bimbang hatinya berubah selepas melihat beberapa rakan di sekelilingnya yang berubah semula selepas berhijab.

“Saya ada kenalan yang sudah 12 tahun memakai tudung dan menanggalkannya semula kerana mengaku itu bukan dia.

“Jadi saya takut perkara itu berlaku kepada saya. Sebelum terjerumus dalam fitnah, biarlah saya berubah perlahan-lahan. Sekarang apa yang saya nak buat ialah cuba kuatkan jiwa saya dulu. Beri saya masa untuk belajar apa yang saya tidak pasti,” katanya.

Dalam pada itu, Vanidah turut diberitahu rakan-rakannya yang sudah kembali kepada fitrah sering berkongsi perasaan apabila berhijab dalam keadaan hati sudah bersedia.

“Ramai rakan saya yang berhijrah berkata, apabila tiba masanya, setiap kali berhijab saya tidak akan fikir apa-apa (ikhlas).

“Tapi bila dah pakai, lepas tu hati rasa tak tentu arah, ada rasa nak buka tudung lagi, apa maksudnya? Nanti buat hati saya tak tenang. Banyak lagi benda nak belajar. Jadi. adalah undang-undang,” kata Vanidah ketika ditemui Kosmo! Dalam talian pada tayangan perdana filem Imam di Istana Budaya, baru-baru ini.

Ketika ditanya mengenai reaksi dan penerimaan peminatnya, aktres berwajah Melayu itu bersyukur apabila peminatnya memahami dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuknya menjadi muslimah sejati pada masa hadapan.

“Setakat ini, alhamdulillah, tiada lagi peminat yang memberikan komen yang menyakitkan hati. Saya tidak pernah membalas komen biadab kepada mereka.

“Banyak komen yang bagus saya terima, mendoakan agar saya beriman dan juga berharap saya akan berhijab suatu hari nanti. Saya hanya mampu membalas, insya-Allah itu pasti. Doakan saya,” katanya.

Terdahulu, kemunculan Vanidah ketika menghadiri tayangan perdana filem Imam di Istana Budaya Selasa lalu mencuri perhatian ramai apabila tampil berhijab sambil ditemani suaminya, Arifabillah Idris.

Vanidah berkata, dia memakai tudung ketika menghadiri majlis tayangan perdana kerana ingin menghormati majlis tersebut selain bersesuaian dengan filem Imam yang berunsur keagamaan. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Tak siap pakai tudung takut tak tenteram – Vanidah Imran muncul pertama kali pada Kosmos Digital.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Fadillah berharap dapat menubuhkan pusat latihan kepimpinan belia di Petra Jaya

info

Cara pendekatan bawah ke atas untuk membangunkan Tebedu, kata wakil

info

Hilang tanpa jejak selama 6 hari, pelajar PhD ditemui mati

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy