7 maut Genting: Van yang membawa mangsa mempunyai lesen bas persiaran

7 maut Genting: Van yang membawa mangsa mempunyai lesen bas persiaran

Rate info.4d5d6d.com

WhatsApp Image 2023 02 09 at 9.31.59 AM

KUALA LUMPUR – Sebuah van persiaran rempuhan menyebabkan tujuh orang maut di Kilometer (KM) 4.8 Jalan Genting Highlands, semalam disahkan memiliki lesen bas persiaran.

Agensi Pengangkutan Awam Darat (Apad) berkata, semakan awal mendapati van yang membawa tujuh pelancong itu dilesenkan di bawah kelas lesen bas persiaran.

Menurut agensi itu, pihaknya memandang serius isu keselamatan awam berikutan kemalangan itu.

“Apad akan bekerjasama dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mendapatkan Laporan Pemeriksaan dan Audit Keselamatan (Jisa), selain memanjangkannya kepada Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan untuk tindakan penguatkuasaan berkaitan.

“Pada masa sama, Apad juga akan mendapatkan kerjasama Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) untuk menjalankan siasatan terperinci dan menganalisis punca kemalangan jalan raya yang menyebabkan kematian ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Apad menegaskan bahawa ia tidak berkompromi terhadap mana-mana pemegang berlesen yang tidak mematuhi ketetapan syarat lesen,

Jelasnya, pihak terbabit boleh dikenakan tindakan tegas terhadap syarikat itu sama ada penggantungan atau pembatalan lesen mengikut peruntukan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010.

“Di bawah akta sama, mana-mana pengendali yang didapati melanggar mana-mana syarat lesen boleh didakwa dan jika sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang RM1,000 dan tidak lebih RM500,000 atau penjara tidak lebih daripada dua tahun, atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Kosmo pertama! melaporkan tujuh maut selepas van yang mereka naiki terbabas dan melanggar penghadang jalan ketika turun dari Genting Highlands di km 4.8 Jalan Genting Highlands di sini hari ini.

Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 1.15 tengah hari membabitkan 15 penumpang yang dalam perjalanan turun dari Genting Highlands. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan 7 maut Genting: Van yang membawa mangsa mempunyai lesen bas persiaran muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL