UDANG MASAK LEMAK CILI | PETUA UNTUK SOS YANG SEDAP πŸ˜‰

UDANG MASAK LEMAK CILI |  PETUA UNTUK SOS YANG SEDAP πŸ˜‰

Udang Masak Cili Api, Dayang dah cuba banyak resepi, tapi resepi ni memang luar biasa, menepati citarasa seisi keluarga. Dalam banyak-banyak resepi, yang ini paling sedap, padat dan asli.. Manis air udang (Dayang guna udang laut, beli segar dari nelayan kat jeti), pedas cili api, segar dan wangi dari kunyit hidup dan serai, lemak berkrim. cukup rasa dari santan, rangup dari sayur cicah, asam gelugor.. Pendek kata, memang “PERFECT” untuk tekak kita.. Kita tak guna bawang langsung, cuma beberapa bahan je, kita buat’ t gunakan gula kerana ia akan “menderhaka” resepi Lomak asli dari Negeri Sembilan..Cubalah sendiri di rumah untuk merasai keenakan Udang Lemak Cili Panas ini, kemudian boleh komen atau SHARE video ini di media sosial, terima kasih😊 Bahan Bahan 500g udang sederhana besar (udang besar pun boleh) , udang galah boleh) 14 batang kacang cincang (potong sekata macam batang kayu, kalau nak potong menyerong pun boleh) 200ml santan pekat 100ml santan cair ( santan pekat ditambah secawan air) 2 tangkai l serai dicincang/dilekatkan 4 sudu kecil garam halus 1 keping hope m gelugor@asam keping Bahan kisar 15 biji cili api/cili padi 4 biji kunyit hidup Petua 1) Sentiasa kacau sos, Jangan tinggal! 2) Guna api kecil bila masukkan santan pekat, gaul rata supaya santan tak pecah dan naik atas, kuahnya cantik menawan, baru nak makan 😊 3) Buat bukan tambah gula, tak licin, marah nanti kalau kacau eh tak original! Akhir kata, selamat mencuba.. πŸ‘Œ Muzik: https://www.bensound.com

SUMBER VIDEO

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

26 thoughts on “UDANG MASAK LEMAK CILI | PETUA UNTUK SOS YANG SEDAP πŸ˜‰

  1. theanysse

    Thank you kak, saya suka cuba resepi akak🀍 Alhamdulillah harini saya masak lemak & family approved!!πŸ₯°

  2. Nick Hamid

    Askum pn slm hari jumaat dri Brunei..hari ni saya dan isteri dh coba udang masak cili api πŸ˜€ Alhamdulilah berjaya trima kasih pn smoga ilmu yg diberi membawa pahala dan keberkatan kepada pn dan keluarga 🀲 Aminnnn..

  3. Shuhada Rahman

    udang tu kena goreng dulu ke? kalau pakai serbuk kunyit, tak boleh eh? haaaa esok first time buat. tachoood πŸ˜‚

  4. shana4731

    Saya first time masak ni. Husband saya tak thn pedas, jadi separuh je saya masukkan cili api.
    2 kali dia tambah nasik hehe.
    Terima kasih share puan πŸ˜‹

  5. Faten Nabila

    Resepi pling senang, i selalu takut nak masak lemak .. sbb takut santan tak jadi rse kureng, sekarang juga i cuba masak ikut resepi ni senang sangat 😍

Comments are closed.