STPM masih relevan, memansuhkan ia akan merugikan
Berita

STPM masih relevan, memansuhkan ia akan merugikan

5/5 - (1 vote)

Kullin Djayang

Kullin Djayang

SIBU (28 Mac): Kesatuan Guru-guru (STU) Sarawak percaya Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) masih relevan dan perlu diteruskan.

Presiden STU Kullin Djayang berkata pemansuhan kelayakan itu akan merugikan.

Beliau berpendapat STPM lebih relevan kerana peperiksaan yang sama dijalankan serentak di seluruh negara.

Beliau berkata demikian kepada Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata tiada keperluan untuk memansuhkan Tingkatan 6 dan STPM ketika menggulung perbahasan usul ucapan terima kasih titah ucapan Diraja di Dewan Negara semalam.

Beliau berkata Tingkatan 6, termasuk STPM, yang ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM) dikawal oleh Akta Pendidikan 1996 dan dijamin kewujudannya dan penerusannya.

“Sebagai guru, saya bersetuju dengan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, STPM perlu diteruskan,” kata Kullin.

“Ini kerana STPM diiktiraf oleh IPTA (institusi pengajian tinggi awam), IPTS (institusi pengajian tinggi swasta), dan antarabangsa seperti GCE (Sijil Am Pelajaran) Peringkat Lanjutan di UK.

“Selain itu, jawapan pelajar disemak oleh penyemak khas sekolah berbeza dengan sekolah calon, berbanding jika peperiksaan itu disemak sendiri oleh pensyarah atau guru,” katanya.

Menurutnya, tidak dinafikan guru mempunyai pengalaman luas dalam memastikan keputusan pelajar cemerlang untuk STPM.

Justeru, pelajar STPM mempunyai lebih banyak peluang untuk melanjutkan pelajaran di dalam atau luar negara, katanya.

Kullin berkata memandangkan STPM hanya mengambil masa tiga semester, ia merupakan antara laluan terpendek untuk pelajar melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi.

Beliau menarik perhatian memandangkan STPM berpusat di sekolah yang dibiayai kerajaan, ia membolehkan semua pelajar, termasuk daripada keluarga B40, mendapat kelayakan itu.

“Untuk matrikulasi, sudah pasti ia memerlukan perbelanjaan yang besar dan ramai pelajar tidak mampu, malah secara tidak langsung mereka akan tercicir dalam melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi,” katanya berpendapat.

“Mungkin sedikit cadangan kepada KPM, sekiranya mata pelajaran yang ditawarkan dalam STPM kurang relevan dengan zaman atau kurang dipasarkan, maka kementerian boleh mencadangkan mata pelajaran lain yang diperlukan untuk pembangunan pendidikan negara dan mungkin juga membantu STPM yang lebih berkualiti. pemegang untuk berada di IPT (institusi pengajian tinggi) dalam negara atau luar negara.

“Semua ini lebih munasabah daripada memansuhkan STPM. Sejujurnya, pada saya pemansuhan STPM adalah satu perkara yang amat merugikan dan sudah tentu tidak wajar buat masa ini,” tegasnya.

Dalam sesi perbahasan usul ucapan terima kasih titah ucapan Diraja, Senator Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai telah mencadangkan kerajaan memansuhkan STPM dan menggantikannya dengan program matrikulasi.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Penjawat awam diseru memberi kerjasama sepenuhnya kepada kerajaan yang memerintah

Memanggil 53 kenderaan dalam masa kurang 3 jam

Foo Bao pencipta revolusi barang kemas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy