Soon Koh mengkritik tiada rancangan Menteri Pendidikan untuk mengiktiraf UEC
Berita

Soon Koh mengkritik tiada rancangan Menteri Pendidikan untuk mengiktiraf UEC

5/5 - (1 vote)

sbw bp041221 pb psb p1

Dato Sri Wong Soon Koh – Foto oleh Peter Boon

SIBU (5 Mac): Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) Dato Sri Wong Soon Koh telah mengambil tindakan terhadap Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berhubung kenyataannya baru-baru ini bahawa kementeriannya tidak bercadang untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

Wong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bawang Assan berkata adalah tidak wajar menteri itu mengeluarkan kenyataan sebegitu tanpa dilengkapi dengan hujah yang meyakinkan atau tanpa sebarang penjelasan.

“Pada peringkat awal, saya ingin menegaskan bahawa semua rakyat Malaysia termasuk Menteri Pendidikan, YB Fadhlina Sidek, harus menyokong seruan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar untuk tindakan kolektif dan kerjasama untuk menanamkan semangat kekitaan dalam diri rakyat kita dan memberi inspirasi kepada mereka. untuk bergerak dengan semangat dan keazaman yang lebih besar dalam tugas membina kerajaan bersatu, negara bersatu dan masa depan yang lebih baik.

“Dalam konteks di atas, adalah tidak wajar bagi Menteri Pendidikan mengeluarkan kenyataan sebegitu rupa berhubung isu pengiktirafan UEC (Unified Examination Certificate) tanpa bersenjatakan hujah yang meyakinkan atau tanpa sebarang penjelasan.

“Bagi saya, dalam banyak isu yang dihadapi oleh kerajaan perpaduan, seseorang harus mengambil kira hakikat bahawa anda berada dalam gabungan berbilang kaum dengan parti lain yang mempunyai kepentingan mereka sendiri sama seperti anda mempunyai kepentingan anda,” katanya dalam satu kenyataan. hari ini.

Beliau mengulas Fadhlina yang baru-baru ini dipetik oleh Free Malaysia Today sebagai berkata bahawa kementeriannya tidak bercadang untuk mengiktiraf UEC.

Tambah menteri, pendirian sedemikian adalah berdasarkan Dasar Pendidikan Kebangsaan, dan Akta Pendidikan 1996.

Wong berkata apabila berdepan dengan isu sukar seperti pengiktirafan UEC, semua pihak harus bersedia untuk duduk diam dan rasional menyelesaikan isu tersebut melalui semangat kerjasama dan muhibah.

“Beritahu orang ramai mengapa dasar tertentu tidak adil atau tidak adil dan bagaimana sesetengah dasar akan memberi kesan buruk kepada kepentingan komuniti tertentu dan cara bekerja untuk kompromi tertentu atau kemungkinan pelarasan dan perubahan yang sesuai.

“Ini sepatutnya menjadi modus operandi dan gaya kerja mana-mana menteri dalam Kerajaan Perpaduan jika Kerajaan Perpaduan boleh berharap untuk mewujudkan lebih perpaduan di kalangan rakyat dan lebih tahan lama dan berkekalan untuk Kerajaan Perpaduan.”

Wong berkata tidak ada gunanya menjadi berani, kelihatan baik di akhbar dengan jawapan yang tidak jelas atau kenyataan yang ringkas tanpa banyak penjelasan tetapi hanya ringkas “tiada rancangan untuk mengiktiraf UEC”.

“Seseorang mesti ingat bahawa kumpulan dan parti lain juga mempunyai kebanggaan dan sensitiviti mereka; seseorang harus menghormati mereka. Juga harus ada semangat memberi dan menerima.

“Dalam Kerajaan Perpaduan, tiada satu komuniti pun harus dikorbankan untuk kepentingan politik atau untuk menundukkan satu komuniti kepada yang lain. Terdapat garis bawah di mana mana-mana parti komponen tidak bersedia untuk mengakui: dalam agama, dalam budaya , dalam pendidikan dan hal-hal lain yang boleh menjejaskan satu komuniti tertentu.

“Ini bagi memastikan kesaksamaan dan keadilan untuk semua, memastikan kesederhanaan dan keadilan dalam kerajaan dalam kerangka perlembagaan dan Rukunegara,” jelasnya.

Beliau menegaskan bahawa perpaduan nasional adalah aspirasi semula jadi semua rakyat Malaysia yang cintakan keamanan, sederhana dan bertolak ansur.

“Perpaduan negara hanya boleh direalisasikan jika wujud keprihatinan yang tulus terhadap sensitiviti masing-masing, jika ada rasa hormat terhadap perbezaan kita dan untuk aspirasi kita yang berbeza, jika ada toleransi terhadap pandangan orang lain dan jika ada yang nyata, terbuka dan ikhlas. dialog.

“Dalam mencari penyelesaian kepada masalah masyarakat berbilang kaum, seperti pengiktirafan UEC, mesti ada perbincangan dan perundingan seluas-luasnya. Jangan biarkan politik fahaman dan prejudis menghalang matlamat bersama kita untuk menyelesaikan isu-isu bersama kita, ” katanya.

Wong berkata panel untuk perbincangan atau lebih baik lagi Jawatankuasa Kabinet yang dibentuk untuk perbincangan itu harus merangkumi semua pihak berkepentingan, termasuk Menteri Pendidikan.

“Kita harus ingat bahawa pendidikan dan pembangunan sumber manusia adalah tunjang penting dalam memajukan negara. Ia bukan sekadar jawapan mudah “tiada rancangan untuk mengiktiraf UEC” daripada seorang menteri,” katanya.

Wong mengimbas kembali walaupun bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika memegang jawatan, berkata pengiktirafan UEC hanya memerlukan beberapa penalaan halus, termasuk keperluan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan pelarasan sukatan pelajaran dan kurikulum tertentu, khususnya, subjek sejarah.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Jalan baharu Uma Akeh mengurangkan masa perjalanan ke Long Lama kepada 15 minit

info

Pelajar beralih kepada bercerita untuk menggalakkan persekitaran yang mampan

info

anak? Sabar saya baru lepas keguguran – Zulin Aziz

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy