SMA melaksanakan 64 daripada 154 inisiatif transformasi digital Sarawak
Berita

SMA melaksanakan 64 daripada 154 inisiatif transformasi digital Sarawak

5/5 - (1 vote)

kch 090223 lhp sma p1 e1675919843953

Zaidi menerima kenang-kenangan daripada Sabariah.

KUCHING (9 Feb): Pihak Berkuasa Multimedia Sarawak (SMA) telah melaksanakan 64 daripada 154 inisiatifnya ke arah transformasi digital Sarawak.

Pengurus Besar SMA Dr Zaidi Razak berkata pihak berkuasa telah meluaskan peranannya dalam agenda transformasi digital negeri melangkaui telekomunikasi.

Beliau berkata 64 inisiatif yang dilaksanakan setakat ini adalah semata-mata usaha SMA, manakala selebihnya dengan kerjasama pelbagai agensi kerajaan dan swasta di negeri ini.

“Kami amat berbesar hati menerima Anugerah Inovasi London di London tahun lalu menerusi pembangunan aplikasi iSarawakCare yang menghimpunkan pelbagai aplikasi melalui pendigitalan.

“Secara prinsipnya, kami berjaya mengubah cara satu kementerian berfungsi dengan memilih platform digital di mana pemohon boleh mengakses permohonan mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) Datu Dr Sabariah Putit mengadakan kunjungan hormat terhadapnya di Pejabat SMA di sini.

Zaidi berkata satu lagi inisiatif yang dilaksanakan SMA ialah aplikasi ID Sarawak yang sehingga kini mencatatkan 881,538 pengguna berdaftar.

“Banyak perkhidmatan ditawarkan kerajaan Sarawak melalui ID Sarawak, yang boleh menyatukan perkhidmatan sektor kerajaan dan swasta.

“Malah, negeri-negeri lain di Malaysia mahu membangunkan sesuatu yang serupa dengan ID Sarawak tetapi kami masih belum berjaya sehingga kini kerana permohonan itu memerlukan log masuk tunggal,” jelasnya.

Mengenai pembangunan infrastruktur lain yang dilakukan oleh SMA, Zaidi berkata satu lagi Hab Inovasi Digital (DIH) telah ditubuhkan dan mula beroperasi di Kapit.

Sehubungan itu, beliau berharap golongan muda mengambil peluang untuk melibatkan diri dengan perkhidmatan digital yang disediakan oleh SMA melalui inisiatif tersebut.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Satu lagi gambar perkahwinan Elizabeth Tan, suami

info

Ting meletakkan penghargaan untuk Lions dalam rekod

info

Rakam wanita buang air kecil, pekerja restoran asam pedas dijel lima tahun

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy