Sivakumar: Malaysia, UK membincangkan kerjasama menangani isu buruh paksa
Berita

Sivakumar: Malaysia, UK membincangkan kerjasama menangani isu buruh paksa

5/5 - (1 vote)

v sivakumar 1

Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar berkata Malaysia dan UK telah mengadakan perbincangan lanjut mengenai kerjasama yang kedua-duanya boleh menjadi perintis dalam menangani isu pemerdagangan manusia dan buruh paksa. — Foto bernama

PUTRAJAYA (27 Feb): Malaysia dan United Kingdom (UK) telah mengadakan perbincangan lanjut mengenai kerjasama yang kedua-duanya boleh menjadi perintis dalam menangani isu pemerdagangan manusia dan buruh paksa.

Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar, dalam satu kenyataan hari ini, berkata perkara itu dibincangkan ketika Andrew Patrick, Duta Khas UK mengenai Migrasi dan Perhambaan Moden, sedang dalam lawatan kerja ke Malaysia dari 23-25 ​​Februari.

Beliau berkata Patrick menasihatkan industri sarung tangan getah tempatan memantau amalan buruh paksa seperti elemen buruh terikat dalam rantaian perniagaan mereka berikutan dakwaan majikan dan terutamanya pekerja asing dikenakan kos tersembunyi semasa proses pengambilan pekerja.

Beliau berkata Kementerian Sumber Manusia (KSM) berkongsi pandangan Patrick dan akan mengambil langkah segera menggunakan teknologi Blockchain bagi tujuan memantau ketelusan proses pengambilan pekerja asing supaya ia bebas daripada unsur-unsur yang berkait rapat dengan perlakuan buruh paksa. .

Sivakumar berkata beliau dimaklumkan bahawa UK telah bersetuju untuk menawarkan peluang latihan dan pembinaan kapasiti kepada pegawai Jabatan Buruh di Semenanjung Malaysia dan juga Sabah dan Sarawak serta agensi penguatkuasaan lain.

“Lawatan susulan oleh UK telah dijadualkan pada Mac,” katanya. – Dinamakan
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Buruh itu mengaku tidak salah memukul isterinya

info

MAIPk memberi bantuan segera kepada lelaki buta

info

Maritim Malaysia perlukan 700 anggota baharu

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy