Warga rumah panjang Sg Lijan menggesa kementerian tidak mengeluarkan lesen kepada syarikat untuk membersihkan tanah untuk ladang, pembalakan

Warga rumah panjang Sg Lijan menggesa kementerian tidak mengeluarkan lesen kepada syarikat untuk membersihkan tanah untuk ladang, pembalakan

5/5 - (1 vote)

Sbw bp040323 jm land p1

Beberapa orang rumah panjang bergambar kumpulan selepas membuat laporan polis.

SIBU (4 Mac): Penduduk rumah panjang di Sungai Lijan di Julau berharap Kementerian Pemodenan Pertanian, Tanah Asli dan Kemajuan Wilayah (Manred) menghalang pengeluaran lesen kepada mana-mana syarikat yang ingin membersihkan tanah untuk minyak berskala besar. aktiviti penanaman kelapa sawit dan pembalakan.

Menurut tuai rumahnya Runggul Belun, 53, terdapat 15 rumah panjang di kawasan itu dan 11 tuai rumah tampil membantah pemberian lesen kepada mana-mana syarikat.

“Kami telah menulis surat kepada kementerian sebanyak dua kali untuk menghalang pengeluaran lesen kepada syarikat. Kali pertama pada 24 Nov 2020 dan kali kedua pada 26 Jan 2022. Saya gembira suara kami didengari.

“Bagaimanapun, kini ada syarikat lain yang ingin memohon lesen itu. Kami sedang menulis surat kepada Manred untuk kali ketiga, yang akan kami hantar ke pejabat mereka pada hari Isnin,” katanya kepada The Borneo Post hari ini.

Runggul berkata mereka juga telah membuat laporan polis di balai polis Julau hari ini terhadap syarikat terbaru yang membersihkan tanah untuk aktiviti ladang minyak dan pembalakan.

Beliau berkata, Sungai Lijan adalah tanah hak adat (NCR), dan pembersihan tanah akan memberi kesan negatif kepada alam sekitar dan memusnahkan biodiversitinya.

“Kita perlu menjaga alam sekitar di kawasan itu. Satu lagi sebab kita membantah pengeluaran lesen adalah kerana kita telah membangunkan sistem ‘Tagang’ di Nanga Sepulau Ulu Sungai Lijan. Sistem ini telah diluluskan oleh Jabatan Perhutanan Sarawak.

“Bukan itu sahaja, air di Sungai Lijan adalah sumber air dan pengangkutan utama kami kerana kami tidak berhubung melalui jalan darat,” katanya.

Tambah Runggul, mereka tidak menentang sesiapa atau mana-mana syarikat.

“Kita cuma mahu kementerian menghalang pemberian lesen kepada mana-mana syarikat yang ingin mengeksploitasi kawasan itu, itu sahaja,” katanya.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL