sejarah sambutan tahun baru
Uncategorized

SEJARAH SAMBUTAN TAHUN BARU

5/5 - (1 vote)

Apa yang Orang Lakukan semasa menyembut tahun baru?

Sambutan Hari Tahun Baru berbeza-beza di seluruh budaya yang berbeza.
Sesetengah kanak-kanak menerima hadiah pada Hari Tahun Baru di sesetengah negara.
Ini adalah percutian yang popular di Jepun, di mana setiap orang meraikan ulang tahunnya.
Di Scotland cuti itu dikenali sebagai Hogmanay, yang disifatkan oleh adat kawan-kawan dan saudara-mara melawat selepas tengah malam pada Malam Tahun Baru.
Berikut adalah keterangan lengkap mengenai sejarah sambutan tahun baru yang diraikan oleh semua orang di Dunia ini menjelang 1 Januari setiap Tahun.
SAMBUTAN TAHUN BARU DI MALAYSIA

 

Ramai orang yang berkumpul pada Malam Tahun Baru untuk mengalu-alukan Tahun Baru dan bekerja sehari pada Hari Tahun Baru mempunyai peluang untuk tidur dan menghabiskan sisa hari sama ada menghadiri khidmat gereja, melawat rakan atau saudara-mara, pergi ke filem, tinggal di, atau menonton atau bermain sukan.

Perayaan makanan Tahun Baru juga merupakan amalan yang meluas tetapi hidangan berbeza-beza mengikut budaya.

Ramai orang menandakan Hari Tahun Baru sebagai hari pertama untuk memulakan resolusi Tahun Baru untuk tahun ini.

Perarakan Hari Tahun Baru diadakan di beberapa tempat dan beberapa parade ini disiarkan di televisyen.

Permulaan Hari Tahun Baru biasanya ditandai dengan bunga api dan muzik ketika jam menyerang tengah malam antara Malam Tahun Baru dan Tahun Baru.

Kehidupan awam

Malam Tahun Baru adalah cuti umum di banyak tempat di seluruh dunia termasuk di Australia, Kanada, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Sekolah-sekolah, pejabat pos dan pejabat kerajaan ditutup, seperti kebanyakan perniagaan, di negara-negara di mana Hari Tahun Baru adalah cuti umum.

Mereka yang ingin bepergian melalui pengangkutan awam mungkin perlu menyemak dengan pihak berkuasa pengangkutan tempatan pada jadual pengangkutan awam untuk Hari Tahun Baru.

Latar Belakang

Hari Tahun Baru menandakan permulaan tahun baru mengikut kalendar Gregorian. Ini adalah amalan yang agak moden.

Walaupun Roma mula menandakan permulaan tahun sivil mereka pada 1 Januari dalam kalendar mereka (sebelum kalendar Gregorian), pembukaan musim bunga tradisional musim dan waktu yang semakin meningkat bagi kempen ketenteraan utama yang masih diadakan sebagai perayaan Tahun Baru yang popular.

Pope Gregory XIII memperkenalkan kalendar Gregorian pada tahun 1582. Ia telah diterima pakai dengan segera di beberapa kawasan di Eropah tetapi ia tidak digunakan di berbagai negara sehingga berabad-abad kemudian.

Sebagai contoh, United Kingdom dan Amerika Syarikat mula memantau kalendar Gregorian pada tahun 1752, di mana 11 hari jatuh.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua budaya mengikuti kalendar Gregorian dalam memerhati Malam Tahun Baru dan Tahun Baru. Sebagai contoh, Tahun Baru dalam kalendar Hindu, Cina, Koptik, Yahudi, Islam berbeza dengan kalendar Gregorian.

Simbol

Malam Tahun Baru dan Hari Tahun Baru dilambangkan dalam pelbagai cara di seluruh dunia.

Tengah malam antara Malam Tahun Baru dan Hari Tahun Baru sering ditandai dengan bunga api dan keropok api.

Ramai orang minum dan bersulang dengan champagne atau wain berkilauan lain.

 

BACA JUGA>>>Penggal Persekolahan dan Cuti Sekolah Tahun 2020

 

Related posts

Kalender Tahun 2021 – Cuti Tahun 2021

info

TAKWIM PERSEKOLAHAN TAHUN 2021

info

GAJI BULAN 11 & 12 2020

info

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy