sambutan tahun baru cina
PerayaanUncategorized

SAMBUTAN TAHUN BARU CINA

Rate info.4d5d6d.com

Sambutan Tahun Baru Cina adalah pada hari pertama Tahun Baru dalam kalendar Cina, yang berbeza dari kalendar Gregorian. Ia juga dikenali sebagai Festival Spring atau New Year Lunar. Setiap tahun diwakili oleh tanda haiwan zodiak.

Adakah Hari Tahun Baru Cina Cuti Umum?

Hari Tahun Baru Cina adalah cuti umum. Ia adalah hari untuk penduduk umum, dan sekolah dan kebanyakan perniagaan ditutup.

Hari Tahun Baru Cina adalah cuti umum. Ia adalah hari untuk penduduk umum, dan sekolah dan kebanyakan perniagaan ditutup.
SAMBUTAN TAHUN BARU CINA

Pada tahun 2020, ia jatuh pada hari Sabtu, dan sesetengah perniagaan boleh memilih untuk mengikuti waktu buka Sabtu.

Perayaan Hari Tahun Baru Cina

Year Weekday Date Name Holiday Type
2015 Thu 19 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2016 Mon 8 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2017 Sat 28 Jan Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2018 Fri 16 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2019 Tue 5 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2020 Sat 25 Jan Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2021 Fri 12 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2022 Tue 1 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2023 Sun 22 Jan Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2024 Sat 10 Feb Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday
2025 Wed 29 Jan Tahun Baru Cina Lunar Federal Public Holiday

Apa yang Orang Lakukan?

Tahun Baru Cina adalah yang paling penting dan terpanjang dari semua perayaan Cina, yang dirayakan di komuniti Cina di seluruh dunia. Aktiviti Tahun Baru Cina termasuk:
  • Membuat persembahan kepada dewa-dewa rumah tangga.
  • Memakai pakaian baru, terutamanya dalam warna merah.
  • Mengadakan jamuan besar untuk keluarga dan rakan-rakan.
  • Mengambil bahagian dalam tarian singa dan naga, serta perarakan perayaan yang memperlihatkan demonstrasi akrobatik, menewaskan gong, dan bertempar cincin.
Ramai kanak-kanak menerima “wang bertuah” dalam sampul merah, dan pintu rumah terbuka untuk membiarkan nasib baik masuk. Tahun Baru Cina juga boleh merangkumi pesta tanglung, di mana orang-orang menggantung tanglung dihiasi di kuil-kuil dan membawa lentera untuk perbarisan petang.

Apa yang Terbuka atau Tertutup?

Tahun Baru Cina adalah cuti umum di China, yang berlangsung selama beberapa hari. Ia juga cuti umum di negara-negara seperti Brunei, Indonesia, Malaysia, Korea Utara, Singapura, Korea Selatan, dan Vietnam.
Ia bukan cuti umum di negara-negara seperti Australia, Kanada, United Kingdom, atau Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, sesetengah perniagaan mungkin ditutup lebih awal, dan sesetengah jalan mungkin ditutup untuk seketika untuk membenarkan perarakan festival berlaku.

Mengenai Tahun Baru Cina

Perayaan ini dipercayai pergi jauh sebelum prasejarah. Ia menandakan permulaan kitaran lunar baru dan dipanggil Festival Spring (di hemisfera utara) kerana ia jatuh antara solstis Disember dan ekuinoks bulan Mac. China mengikuti kalendar Gregorian untuk perniagaan harian tetapi tarikh Tahun Baru Cina dan perayaan penting lain ditentukan oleh kalendar Cina.
Setiap tahun dalam kalendar Cina diberikan kepada haiwan. Menurut satu kepercayaan, Buddha menjanjikan hadiah kepada semua binatang yang akan memberi penghormatan kepadanya. 
Hanya 12 haiwan yang datang untuk menghormati Buddha, untuk memihak kepada 12 haiwan ini, masing-masing diberikan satu daripada 12 tahun zodiak Cina. Orang dikatakan mewarisi ciri khas dari haiwan tahun kelahiran mereka. Tanda-tanda itu ulang setiap 12 tahun.
Kalendar Cina didasarkan pada pemerhatian astronomi bujur Matahari dan fasa Bulan. Ia dipercayai telah diperkenalkan oleh Kaisar Huangdi (atau Huang Ti) pada beberapa peringkat sekitar 2600 hingga 3000 BCE. Mengikut legenda, kaisar mencipta kalendar pada tahun 2637 SM. Kalendar ini mendahului kalendar Gregorian, yang diperkenalkan pada tahun 1582. 
Kalender lunar Cina digunakan untuk menentukan perayaan. Sejak panjang tahun kalendar Cina berbeza dari tahun ke tahun dalam kalendar Gregorian, tarikh Gregorian bagi perayaan-perayaan ini berbeza-beza setiap tahun. Pelbagai komuniti Cina di seluruh dunia juga menggunakan kalendar ini.

Simbol

Tahun Baru Cina mempunyai pelbagai simbol dan tradisi. Sebagai contoh, bunga merupakan bahagian penting dalam hiasan Tahun Baru, di antaranya bunga mekar (dikaitkan dengan keberanian dan harapan) dan narcissus air (dikaitkan dengan nasib baik dan kekayaan). 
Tulisan yang merujuk kepada nasib baik sering dilihat di rumah dan persekitaran perniagaan. Mereka biasanya ditulis dengan berus pada sekeping berlian berwarna merah. Jeruk dan oren juga dipaparkan di banyak rumah dan kedai sebagai tanda nasib dan kekayaan.
Sampul surat dengan wang (Hong Bao, Ang Pao, atau Lai See) sering datang dalam warna merah, yang melambangkan kebahagiaan, nasib baik, kejayaan, dan nasib baik. Warna merah juga digunakan pada sampul surat ini untuk menangkis roh-roh jahat. Sampul surat ini terutama diberikan sebagai hadiah kepada kanak-kanak.


Related posts

SAMBUTAN HARI KEKASIH (Valentine Day)

info

Zodiak Tahun 2021 Tahun Binatang Apa?

info

Jakarta, Indonesia (2022). Prosedur baru datang ke sini..

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy