sambutan hari buruh di malaysia
PerayaanUncategorized

Sambutan Hari Buruh di Malaysia

Rate info.4d5d6d.com

Sambutan Hari Buruh di Malaysia.

Hari Buruh, adalah cuti umum di banyak negara di seluruh dunia. Ia biasanya berlaku sekitar 1 Mei, tetapi tarikhnya berbeza di seluruh negara. Ia dikaitkan dengan permulaan musim bunga serta sambutan pekerja.

Sambutan Hari Buruh di Malaysia.
Sambutan Hari Buruh di Malaysia.

Adakah hari buruh hari cuti umum?

Hari Buruh adalah cuti umum. Ia adalah hari untuk penduduk umum, dan sekolah dan kebanyakan perniagaan ditutup.

Raikan Hari Buruh

Perayaan Hari Buruh yang berpunca daripada tradisi Hari Tradisional yang berabad-abad tradisional yang dirayakan di seluruh dunia. Di Hawaii, Hari Raya dikenali sebagai Hari Lei untuk meraikan budaya pulau itu.

Di United Kingdom, Hari Buruh masih dirayakan di banyak bandar dengan penantian Hari Buruh Queen. May poles masih boleh didapati di beberapa bandar dan tradisi Hari Mei mungkin termasuk kuda hobi dan orang tempatan yang berpakaian. Di Oxford, tradisi dipertahankan untuk perayaan Hari Raya, bermula dengan koir Magdalen College menyanyi dari puncak menara kapel.

Hari Buruh berpunca daripada usaha pergerakan kesatuan buruh untuk meraikan pencapaian ekonomi dan sosial pekerja. Di Mexico, ia dirujuk sebagai Primero de Mayo, dan merupakan pekerja penghormatan nasional kebangsaan. Sesetengah kumpulan menganjurkan perarakan atau protes untuk mempromosikan dan melindungi hak pekerja.


Kehidupan awam

1 Mei adalah cuti kebangsaan banyak negara Eropah termasuk (tetapi tidak eksklusif): Finland, Perancis, Jerman, Itali, Norway, Poland, Slovakia, Slovenia, Sepanyol dan Sweden. Ia juga disambut di negara-negara di Amerika Tengah, seperti Costa Rica dan Panama, dan di beberapa bahagian di Caribbean, termasuk Cuba.

 Ia juga cuti kebangsaan di Mexico. Di Amerika Selatan, ia diperhatikan di negara-negara seperti: Argentina, Bolivia, Brazil, Chile, Ecuador, Guyana, Peru, Uruguay, dan Venezuela. 1 Mei juga bercuti kebangsaan di Persekutuan Rusia dan negara-negara Asia seperti China, Thailand, dan Vietnam.

Cuti Hari Buruh, atau Hari Buruh, dirayakan di Amerika Syarikat dan negara-negara seperti Australia dan Kanada pada waktu yang berbeza tahun ini.

Mengenai Hari Buruh

Diilhami oleh perayaan Yunani kuno seperti Anthesteria, Hari Raya pada mulanya merupakan perayaan musim bunga dan kelahiran semula berlaku di alam semula jadi pada masa itu tahun itu.

Secara tradisional, Hari Buruhdicirikan oleh pengumpulan bunga dan upacara kesuburan menari di sekitar maypole. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, khususnya di negara-negara sosialis dan Komunis, Hari Raya telah menjadi perayaan buruh yang menghormati usaha ketenteraan dan perindustrian negara.

Pergerakan lapan jam untuk mengurangkan hari bekerja dari 10 hingga lapan jam bermula selepas Perang Saudara. Ia merupakan matlamat utama Kesatuan Buruh Kebangsaan, yang mana kongres pertamanya bertemu pada tahun 1866. Pada tahun 1868, kongres dan enam negara meluluskan undang-undang lapan jam. Pada tahun 1884, Pertubuhan Perdagangan dan Organisasi Buruh

Persekutuan Persekutuan memutuskan untuk memanggil mogok am pada 1 Mei 1886 untuk menguatkuasakan tuntutan majikan untuk memerhatikan hari lapan jam. Pada tahun 1947, di tengah-tengah pemberontakan Perang Dingin anti-Komunis, Veteran Perang Luar Negeri AS dinamakan semula sebagai 1 Mei sebagai “Hari Kesetiaan” dan satu sesi bersama Kongres kemudian membuat rasmi pengumuman.

Di banyak negara, percutian 1 Mei diperolehi oleh pergolakan kesatuan sekerja yang disokong oleh parti sosialis. Bagaimanapun, di Jerman di mana pengaduan sedemikian telah terbukti sia-sia, ia dimulakan pada tahun 1933 sebagai hadiah dari Hitler, diikuti oleh penghapusan kesatuan sekerja.

Di United Kingdom, Holiday Day Bank Day dilancarkan pada tahun 1978 untuk para perjumpaan serikat pekerja untuk merayakan, tetapi diadakan pada Isnin pertama pada bulan Mei untuk meminimumkan kerosakan perniagaan.

Di China, Hari Buruh dilanjutkan hingga 3 hari pada tahun 1990-an. Kerajaan China membuatnya bercuti tujuh hari dengan memindahkan hujung minggu sebelum dan akan datang bersama-sama dengan tiga hari ini.

 Percutian ini membolehkan berjuta-juta orang China untuk melancong dalam tempoh ini. Kerajaan China mengurangkan tempoh percutian ini hingga satu hari pada tahun 2008, sementara pada masa yang sama menghidupkan semula tiga cuti tradisional Cina: Festival Bot Naga, Hari Tomb-Menyapu dan Festival Pertengahan Musim Gugur.

Simbol dan Takhayul

Banyak kebiasaan kuno yang berkaitan dengan Hari Buruh datang dari perayaan bunga Rom kuno dan perayaan Yunani purba yang sama. Ini termasuk mengumpulkan cawangan dan bunga, memilih atau memanjakan Ratu Hari Buruh dan menari di sekeliling belukar, pokok atau tiang dihiasi (May Pole).

Sukan dan perayaan yang diadakan pada hari ini melambangkan kelahiran semula jadi alam serta kesuburan manusia. Di Sepanyol, pokok pinus yang tinggi digunakan sebagai Maypole. Ia dihiasi dengan reben, manik, dan kulit telur ketika orang menari di sekitar tiang dan menyanyikan lagu Hari Buruh.

BACA JUGA>>>SEJARAH SAMBUTAN TAHUN BARU

loading…


Related posts

Ep 23 Kedai kebab ikan paling sedap di Istanbul!

RARE TV

Sambutan Perayaan Thaipusam

info

1 Jam Azan Maghrib TV3 Malaysia

Sebar Ilmu

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy