Rehda menggesa kerajaan menurunkan bayaran untuk program penentukuran semula buruh bagi memastikan syarikat mengambil bahagian

Rehda menggesa kerajaan menurunkan bayaran untuk program penentukuran semula buruh bagi memastikan syarikat mengambil bahagian

Rate info.4d5d6d.com

foreign workers

Presiden Redha Datuk NK Tong berkata dengan kembali kepada yuran yang lebih rendah, sebarang penjimatan boleh disalurkan kepada bakal pembeli rumah dari segi harga rumah yang lebih rendah, walaupun pemaju bergelut untuk mengekalkan harga turun dalam menghadapi inflasi yang berterusan dan meningkat. – foto Malay Mail

KUALA LUMPUR (7 Feb): Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) hari ini menggesa yuran penentukuran semula Program Penentukuran Semula Buruh 2.0 (RTK 2.0) bagi menghalalkan pekerja asing dikurangkan daripada RM1,500.

Presidennya Datuk NK Tong berkata bayaran itu terlalu tinggi untuk banyak perniagaan dan pengendali, terutamanya dalam industri di mana beratus-ratus pekerja diambil bekerja dalam satu projek dan ia akan menambah jumlah yang besar yang mungkin tidak berdaya maju dari segi kewangan bagi banyak syarikat.

“Kami percaya yuran itu perlu dikekalkan serendah mungkin untuk menggalakkan perniagaan berkaitan mengambil bahagian dalam program itu, jika tidak jumlah yang tinggi boleh menjadi penghalang.

“Menerusi program itu, matlamat kerajaan adalah untuk membantu industri dan ekonomi negara pulih supaya syarikat boleh menawarkan lebih banyak pekerjaan kepada lebih ramai pekerja dan mendapat keuntungan untuk membayar cukai.

“Program itu sendiri tidak seharusnya dijadikan sebagai sumber pendapatan kerajaan. Pada masa ini di mana semua kos terus meningkat, kerajaan perlu datang membantu,” katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Tong menambah bahawa dengan kembali kepada yuran yang lebih rendah, sebarang penjimatan boleh disalurkan kepada bakal pembeli rumah dari segi harga rumah yang lebih rendah, walaupun pemaju bergelut untuk mengekalkan harga turun dalam menghadapi inflasi yang berterusan dan meningkat.

Beliau berkata Rehda akan menggalakkan majikan dalam semua industri dengan pekerja asing tanpa izin untuk mengambil bahagian dalam program penentukuran semula bagi memastikan kesejahteraan pekerja mereka dilindungi, dan projek serta perniagaan mereka boleh disambung semula tanpa sebarang masalah.

“Kami berharap ahli kami akan mematuhi undang-undang ini, kerana keengganan berbuat demikian boleh menjejaskan perkembangan projek semasa anda dan pembangunan yang dirancang pada masa hadapan,” katanya.

Pada 18 Januari, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata RTK 2.0 — yang merangkumi buruh asing dan pembantu rumah telah dimulakan pada 27 Januari.

Beliau berkata, keseluruhan proses RTK2.0 akan dimuktamadkan dalam tempoh tiga minggu selepas pelantikan.

Beliau berkata hanya pekerja asing dalam sektor pembuatan, pembinaan, perlombongan, keselamatan, perkhidmatan, pertanian, pertanian dan pembantu rumah asing yang baru ditambah layak memohon. – Malay Mail


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL