RAHSIA AYAM MASAK MERAH CANTIK BERKILAT, WANGI DAN TAHAN LAMA.
Resepi

RAHSIA AYAM MASAK MERAH CANTIK BERKILAT, WANGI DAN TAHAN LAMA.

5/5 - (1 vote)



Assalamualaikum to all my dear Jm ❤️❤️❤️ Selamat pagi 🌹🌹🌹 Dah cuba buat ayam masak merah tapi masih tak sama rasa macam yang kita makan di kenduri kahwin kan… apa kata cuba resepi ni. , bukan setakat bau, rasa tapi warna pun akan buat korang ingat… dan yang penting resepi ni tahan lebih lama, tak cepat bau ayam masak merah yang kita buat ni haaaa… kenapa. .. sebab kakak Jm tak tambah santan tau! Jangan percaya ? Ternyata AYAM MASAK MERAH lebih sedap bila dimasak tanpa santan, lebih berkilat dan berwarna merah dan tahan lebih lama tau 🤗❤️❤️❤️ Rahsianya selain tak perlu tambah santan, kak Jm juga tambah minyak sapi di hujungnya. masak supaya bau minyak sapi akan membuatkan masakan kita lebih harum Ini selain aroma pandan dan serai. Jadi, sila cuba sendiri di rumah okay! Jom semak apa bahannya, 1 ekor ayam @ bahagian mana yang kita suka Bahan dikisar halus, 3 biji bawang besar Sebiji halia 3 biji bawang merah 5 ulas bawang putih Bahan lain, 3 sudu cili kering @ pes cili kering Rempah empat cawan ½ tin kecil tomato puri (110 gram) 1 cawan lebihan minyak ayam goreng untuk menggoreng 2 sudu besar minyak sapi Garam dan gula secukup rasa 1 ikat daun pandan 2 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos cili 2 batang serai yang dicincang Cara membuat ia, 1. Bersihkan ayam, gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh garing @ garing secukup rasa. Ketepikan seketika. 2. Masukkan 4 sudu besar ayam goreng bersama rempah. Masukkan daun pandan dan serai. Tumis hingga naik bau. 3. Masukkan pes kisar. 4. Masukkan cili kering kisar. Masak perlahan hingga keluar minyak. 5. Masukkan sos cili, sos tomato dan tomato puree. 6. Perasakan dengan sedikit gula dan garam secukupnya. 7. Masukkan ayam goreng. Gaul sebati. 8. Kemudian masukkan minyak sapi. Haruman akan lebih ketara jika ditambah pada saat akhir. 9. Akhir sekali taburkan hirisan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan. Nota: Jika anda ingin menambah kacang, masukkannya semasa memasukkan ayam goreng. SELAMAT MENCUBA Jika suka resepi ini, bantu bro Jm dengan menekan butang LIKE, COMMENT, SHARE dan SUBSCRIBE 😊❤️❤️❤️ Terima kasih😘 https://youtu.be/4KUocrnHNR8 Nota: Abaikan bisikan dalam video 😅 itu hak anakanda voice Yang sibuk nak tanya bila masa nak rakam video 😂😂😂 Suruh senyap dia bisik 🤣🤣🤣 kakak jm tak perasan pun baru upload 😅 #AyamMasakMerah #AyamMasakMerahMabeles #RahsiaAyamMasakMerahSedap #AyamMasakMerahKenduri #JomMasak Kamera Vlogs Murah https://s .lazada.com.my/s.VSMLx https://s.lazada.com.my/s.VSMLx https://s.lazada.com.my/s .Kamera aksi sukan VSMLx HD https://s. lazada.com.my/s.VSNkO https://s.lazada.com.my/s.VSNkO https://s.lazada.com.my/s.VSNkO Kuali Tahan Lama Murah https://s.lazada . com.my/s.VSPi2 https://s.lazada.com.my/s.VSPi2 https://s.lazada.com.my/s.VSPi2 https://shp.ee/e9xit5b

SILA LIHAT SUMBER VIDEO

Related posts

Penang Mee Goreng

Music & Tech

How santali tribal women cook local fish recipe with fresh jhinge in the oven | rural village life

Cara Makan Bila Tak Boleh Tunjuk Muka!! Jelajah Makanan Jalanan Medan di Indonesia!!

Best Ever Food Review Show

26 comments

Fitria Safaaz March 16, 2023 at 5:42 am

First. Ayam masak merah.. Sedapnya…. Terbaik !!

Egi Riduan March 16, 2023 at 5:42 am

Dah cuba..memang sedap

Anggun March 16, 2023 at 5:42 am

Nnton ini ggra mau praktek 🗿

zila hakim March 16, 2023 at 5:42 am

Nk try

Ulasami Chami March 16, 2023 at 5:42 am

Howtocookasampedas

Siti Fairuz March 16, 2023 at 5:42 am

Setiap kali husb request buat ayam masak merah. Resepi ni lah salu sy tiru hehe terima kasih!

Rashma Rashma March 16, 2023 at 5:42 am

Masalloh tabarokalloh keren bunda mantaf

EJAL Gaming March 16, 2023 at 5:42 am

Tq resepinye memang sdp 🥰😋👍👍

tiara myra March 16, 2023 at 5:42 am

Ckp mcm antu knp

Mami Tine75 March 16, 2023 at 5:42 am

Terbaik ❤

Siti Khotijah March 16, 2023 at 5:42 am

Saya teringin masak ayam merah sebab ibu saya tenggah demam jadi nya saya masak lah ayam merah untuk saya makan dengan ibu saya

Mami Wai March 16, 2023 at 5:42 am

Thank sudah share rahsia masak ini. Nampak sangat sedap. Hello salam kenal.🤝

Ann Ann March 16, 2023 at 5:42 am

Saya memang dari dulu kalau masak apa saja tidak mau letak santan tidak suka masak kah apa2 saja semua tiada santan lagi cantik

unnie March 16, 2023 at 5:42 am

Suka

hamsiah ham March 16, 2023 at 5:42 am

sedap nya ayam masak merah

Pur Wati March 16, 2023 at 5:42 am

tomato puri itulah yg membuat mengikat dan merah merekah

Khaerus Sholeh March 16, 2023 at 5:42 am

Kalau masak pakai suara boleh tk sebab kalau orang rabun susah nak baca makasih

Gibc Gibc March 16, 2023 at 5:42 am

Assalamualaikum..sddpnye ayam masak merah

Dharshan Dev March 16, 2023 at 5:42 am

Ehh suara macam ada yg berbisik² ..

Hirzuwan Ghani March 16, 2023 at 5:42 am

Takut dgar suaranya

eryn rahmad March 16, 2023 at 5:42 am

guna resepi dari tahun lepas . semua puji sedap ! alhamdulillah terima kasih kak

Syasya Adriana March 16, 2023 at 5:42 am

Bxgdjgdksgsvsjifjsvxvznxbvxgsjdjvgukbcxdgksvzvxjxbxveilcsjksdhdv👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️😛zvznnzvxnxmxznmsbzhxbxgskskdv

Sunada Manaf March 16, 2023 at 5:42 am

Assalamualaikum kak , klau tk afa daun pandan ganti daun limau boleh tk

Kerigit oda March 16, 2023 at 5:42 am

Wow sedap….hadir🤩🤩👍👍👍

شهيوات ام يحيى gastronomie March 16, 2023 at 5:42 am

Que la paix soit sur vous, que Dieu vous bénisse avec succès pour tous, mon Seigneur👉🔔👍👈🙋🇲🇦

Dapur Bundbund March 16, 2023 at 5:42 am

ayam merahnya menggoda selera nih, enak buat makan malam

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy