Syeikh Qatar membuat tawaran Man Utd ketika jutawan Ratcliffe mengesahkan tawaran
Berita

Syeikh Qatar membuat tawaran Man Utd ketika jutawan Ratcliffe mengesahkan tawaran

5/5 - (1 vote)

000 339H9PU

Gambar fail Sheikh Jassim Hamad Jassim Jaber al-Thani. – Foto AFP

LONDON (18 Feb): Sebuah konsortium diketuai seorang jurubank Qatar mengetuai usaha untuk membeli Manchester United, dengan jutawan Britain, Jim Ratcliffe menyertai perlumbaan selepas mengesahkan bidaannya untuk kelab Liga Perdana itu hari ini.

Sheikh Jassim Hamad Al Thani mengesahkan penyerahan tawarannya untuk “100 peratus Kelab Bola Sepak Manchester United” menjelang tarikh akhir “lembut” Jumaat untuk tawaran.

Ratcliffe telah pun menyatakan minat terhadap United beberapa minggu lalu dan syarikat Ineosnya mengikuti tawaran Qatar dengan mengemukakan bidaan mereka sendiri secara rasmi.

Pemain berusia 70 tahun itu berminat untuk mengembangkan portfolio sukan yang sudah termasuk pasukan Perancis Nice dan pasukan Switzerland FC Lausanne-Sport, serta pasukan berbasikal Ineos Grenadiers, sebelum ini Team Sky.

“Kami boleh mengesahkan bahawa Sir Jim Ratcliffe dan INEOS telah mengemukakan bidaan untuk pemilikan majoriti Kelab Bola Sepak Manchester United,” kata Ineos dalam satu kenyataan kepada AFP.

Ratcliffe, yang dilahirkan di Failsworth, Greater Manchester, adalah antara orang terkaya di Britain, dengan anggaran nilai bersih £12.5 bilion (AS$15 bilion) berikutan kejayaan syarikat kimia globalnya.

Peminat United zaman kanak-kanak itu, yang membuat tawaran yang tidak berjaya untuk membeli Chelsea tahun lalu, telah berikrar untuk memulihkan kelab Old Trafford itu kepada kegemilangan mereka selepas 10 tahun tanpa kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

“Kami akan melihat peranan kami sebagai penjaga jangka panjang Manchester United bagi pihak peminat dan komuniti yang lebih luas,” kata kenyataan Ineos.

“Kami bercita-cita tinggi dan berdaya saing tinggi dan ingin melabur di Manchester United untuk menjadikan mereka kelab nombor satu di dunia sekali lagi.

“Kami juga menyedari bahawa tadbir urus bola sepak di negara ini berada di persimpangan jalan. Kami ingin membantu menerajui bab seterusnya, mendalami budaya bola sepak Inggeris dengan menjadikan kelab sebagai mercu tanda untuk pendekatan pemilikan moden, progresif dan berpusatkan peminat.

“Kami mahu Manchester United berlabuh dalam sejarah yang membanggakan dan berakar umbi di Barat Laut England, meletakkan Manchester kembali ke Manchester United dan jelas memberi tumpuan untuk memenangi Liga Juara-Juara.”

Bank saudagar AS, Raine Group sedang menjalankan penjualan bagi pihak pemilik United Amerika, keluarga Glazer, dengan kos pembelian salah satu pasukan paling ikonik dunia dijangka mencecah sekitar AS$6 bilion.

Itu akan memecahkan rekod bayaran untuk kelab bola sepak, yang ditetapkan oleh Chelsea tahun lepas.

Sebuah konsortium yang diketuai oleh pemilik bersama LA Dodgers Todd Boehly dan firma ekuiti swasta Clearlake Capital membayar £2.5 bilion untuk Blues, dengan tambahan £1.75 bilion dijanjikan dalam pelaburan selanjutnya dalam infrastruktur dan pemain.

Tawaran dari Arab Saudi juga telah dijangka, tetapi tawaran selain daripada tawaran Ratcliffe dan Qatar masih belum disahkan.

‘Bebas hutang sepenuhnya’

Kenyataan Sheikh Jassim, pengerusi Qatar Islamic Bank (QIB), tidak memberikan sebarang butiran mengenai jumlah yang dicadangkan dalam bidaan untuk United.

Tawaran itu akan “bebas hutang sepenuhnya” melalui Yayasan Sembilan Dua Sheikh Jassim, yang akan “melihat untuk melabur dalam pasukan bola sepak, pusat latihan, stadium dan infrastruktur yang lebih luas, pengalaman peminat dan komuniti yang disokong kelab”.

Sheikh Jassim yang berusia 41 tahun, berpendidikan di Akademi Tentera Diraja Britain di Sandhurst, mendakwa sebagai peminat lama United.

Keluarga Glazer mengumumkan pada November bahawa mereka terbuka kepada penjualan atau pelaburan dalam rekod juara Inggeris 20 kali, mencetuskan perbincangan mengenai perang bidaan antara kepentingan Qatar dan Arab Saudi.

Tetapi dengan saham United didagangkan di Bursa Saham New York (NYSE), broker yang bertindak untuk kelab itu akan diwajibkan untuk mempertimbangkan tawaran walaupun selepas tarikh akhir “lembut” pada hari Jumaat.

Saham United meningkat hampir dua peratus dalam dagangan selepas waktu kerja berikutan pengumuman bidaan Qatar. Mereka telah ditutup turun 1.9 peratus pada hari Jumaat.

Sebarang pelaburan Arab Saudi di Amerika akan menimbulkan kemarahan kumpulan hak asasi manusia, yang telah lantang menentang negara Teluk itu berikutan pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi pada 2018.

Pengambilalihan Qatar akan ditentang atas alasan yang sama, dengan Peter Frankental, pengarah hal ehwal ekonomi Amnesty UK, berkata ia akan mewakili “penerusan projek cuci sukan yang disokong kerajaan ini”.

Kebimbangan juga telah dibangkitkan mengenai bidaan Qatar oleh kumpulan hak asasi manusia Fair Square dan kumpulan peminat LGBTQ+ Manchester United Rainbow Devils.

Sangat tidak popular di kalangan penyokong sejak mereka membebani kelab dengan hutang yang besar dalam pengambilalihan £790 juta pada 2005, Glazers seterusnya menimbulkan kemarahan peminat dengan menyokong projek Liga Super Eropah yang gagal pada 2021.

The Daily Telegraph melaporkan bahawa sumber yang rapat dengan Public Investment Fund (PIF) Arab Saudi mengecilkan kemungkinan bidaan yang disokong kerajaan memandangkan penglibatan sedia ada mereka dengan saingan kelab Liga Perdana, Newcastle United.

United, salah satu kelab paling berjaya dalam sejarah bola sepak Inggeris, gagal memenangi sebarang piala sejak 2017, bergelut untuk bersaing dengan musuh ketat Manchester City sejak persaraan bos legenda Alex Ferguson pada 2013.

Mereka menduduki tempat ketiga dalam Liga Perdana, selepas peningkatan prestasi di bawah pengurus Erik ten Hag, yang mengambil alih sebelum permulaan kempen semasa.

United kembali beraksi buat kali pertama sejak tawaran apabila mereka menentang Leicester di Old Trafford dalam perlawanan Liga Perdana Ahad ini. – AFP


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Semak JPJ Malaysia: Semak public.jpj.gov.my

Tiada kompromi terhadap gangguan idme KPM – Fadhlina

Koperal itu didakwa sebagai dalang di sebalik penyeludupan 29 migran Myanmar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy