Pemaju hartanah meminta untuk merebut peluang yang timbul daripada kemajuan pesat Miri
Berita

Pemaju hartanah meminta untuk merebut peluang yang timbul daripada kemajuan pesat Miri

5/5 - (1 vote)

Myy 090223 jt SHEDAsales p1

Yii (keempat kiri) melambung yee sang semasa makan malam. Dia diapit oleh Hii (kiri) dan pengerusi Laku Management Sdn Bhd Datuk Nelson Balang Rining.

MIRI (9 Feb): Pemaju hartanah digesa untuk berani merebut peluang yang timbul daripada pembangunan pesat, kemajuan dan kemakmuran Miri.

Dalam membuat panggilan itu, Datuk Bandar Adam Yii berkata Miri mempunyai masa depan ekonomi yang menjanjikan dengan pembangunan lebih besar dalam pelbagai sektor, termasuk pelancongan dan pelancongan.

“Perdana kita Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg baru-baru ini telah menghadiahkan kami dengan hadiah Tahun Baru Cina yang sangat baik apabila beliau meluluskan pendalaman saluran akses delta Batang Baram yang akan menjana impak ekonomi yang besar di Miri. Kita semua harus bersyukur untuk itu .

“Pembangunan pelancongan dan inisiatif bandar peranginan akan terus maju dan dengan penambahbaikan keadaan Covid-19, saya berharap pada 2023 kita akan melihat kemajuan dan hasil yang ketara,” katanya semasa Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak ( Sheda) Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Cawangan Miri malam tadi.

Beliau berkata kerajaan akan terus mencari dan mewujudkan peluang untuk perniagaan tempatan.

“Skop tertentu bertujuan untuk diwujudkan oleh kerajaan seperti penerbangan terus dan infrastruktur asas.

“Tetapi perniagaan sebenar harus dipacu oleh sektor swasta, jadi sebagai ahli perniagaan, anda semua perlu cepat dan responsif untuk melihat dan memanfaatkan sebarang peluang yang timbul,” katanya.

Mengenai peranan Sheda, ADUN Pujut itu berkata persatuan itu telah melakukan dengan baik dalam menyediakan platform untuk dialog antara pihak berkepentingan dan pihak berkuasa pembangunan seperti Majlis Bandaraya Miri (MCC).

“Kami akan terus bekerjasama untuk memastikan projek dilaksanakan dengan lancar dan berjaya serta sebarang penambahbaikan dalam perjalanan pelaksanaan projek dilihat.

“MCC perlu bekerjasama dan bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti Sheda untuk memastikan bandar ini dapat maju dan membangun dengan lancar untuk manfaat rakyat,” kata Yii.

Pengerusi Sheda cawangan Miri James Hii Sing Lung berkata 2023 adalah sangat penting berikutan tiga tahun penularan wabak Covid-19.

Beliau menggesa pemaju hartanah untuk bekerja keras ke arah mencapai pencapaian baharu.

“Sebagai pemaju hartanah, kami bertindak sebagai penghimpun di bawah ekosistem industri hartanah di mana kami diberi kepercayaan oleh orang ramai dan pembeli untuk merancang, membangun dan menyiapkan produk siap untuk mereka beli, gunakan dan melabur.

“Namun, untuk menjadi lebih komprehensif, ia memerlukan kerjasama dan penyegerakan yang lebih erat di kalangan semua pihak berkepentingan di bawah ekosistem ini, yang bukan sahaja meliputi pemaju hartanah tetapi juga termasuk semua pihak berkuasa atau agensi kerajaan yang berkaitan yang merupakan penggubal dasar yang menetapkan peraturan dalam memastikan produk itu sesuai. boleh didiami, mampan, cergas, lebih selamat dan mampu milik,” katanya.

Hii menyeru MCC di bawah kepimpinan Yii untuk terus membangunkan pelbagai pakej rangsangan dan skim untuk meningkatkan taraf hidup Miri sambil mengekalkan pasaran aktif; termasuk mempromosikan Miri sebagai lokasi ideal untuk skim Rumah Keduaku Sarawak Malaysia (SMM2H).

“Semua usaha besar ini akan membantu dalam meningkatkan keyakinan orang ramai sekali gus mengukuhkan status Miri sebagai Pintu Gerbang Wilayah Utara Sarawak,” katanya.

“Bersama-sama kita boleh menjadikan Miri hebat semula.”
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pendigitalan Puncak Borneo berjalan lancar: MP

info

Satu kajian di China mendedahkan bahawa minum teh boleh meningkatkan kesuburan lelaki

info

UMNO Maran perlu berubah jika tidak mahu ditolak rakyat selamanya

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy