PM Anwar mahu Kabinet, penjawat awam bekerja sebagai satu pasukan
Berita

PM Anwar mahu Kabinet, penjawat awam bekerja sebagai satu pasukan

5/5 - (1 vote)

anwar 2

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada pegawai kerajaan semasa perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Puspanitapuri di Putrajaya 7 Februari 2023. – foto Malay Mail

PUTRAJAYA (7 Feb): Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Kabinet dan penjawat awam bekerja sebagai satu pasukan, menyemai kepercayaan dalam budaya kerja.

Anwar pada mesyuarat bulanan Perdana Menteri bersama kakitangan Jabatan Perdana Menteri (JPM) Februari lalu, hari ini berkata, elemen berkaitan perlu diterapkan, dalam usaha untuk bebas daripada segala salah laku yang berlaku dan mungkin berlaku.

Anwar mengakui wujud kesungguhan dalam kerja berpasukan yang ditunjukkan oleh Kabinet dan penjawat awam sejak beberapa bulan lalu, seperti dalam pengurusan pekerja asing, serta banjir dan penempatan segera Pasukan Bantuan dan Penyelamat Khas Malaysia ( SMART) ke Turki.

“Ada muhibbah pimpinan dan penjawat awam, untuk mengambil langkah segera dan bertanggungjawab,” katanya pada perhimpunan kali ini yang diadakan di venue tertutup di Dewan Seri Endon, Puspanitapuri, bertentangan dengan tradisi menjadi bertempat di Dataran Perdana.

Turut hadir dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof.

Anwar turut melahirkan keyakinan bahawa barisan Kabinet di bawah Kerajaan Perpaduan mampu membawa perubahan dan bekerja sebagai satu pasukan untuk mengangkat martabat negara dan Malaysia Madani.

“Walaupun pelbagai latar belakang dan idea… Alhamdulillah, tidak dapat dinafikan kesatuan pemikiran dan keazaman wujud. Inilah hakikatnya, kami bekerja sebagai satu pasukan,” katanya.

Beliau turut menyeru komitmen dan semangat penjawat awam untuk melaksanakan perubahan bagi memacu negara ke arah yang lebih baik.

“Ada orang kata saya tidak perlu sebut isu lama, tetapi imej negara, ekonomi negara, salah laku yang berlaku tidak boleh dinafikan dan perlu ada kekuatan dan keazaman baharu daripada semua,” katanya.

Konsep Malaysia Madani diperkenalkan oleh Anwar pada 19 Jan lepas, berdasarkan enam tunjang iaitu Kelestarian, Kemakmuran, Inovasi, Hormat, Amanah dan Belas Kasihan. – Dinamakan
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Harga lantai pakej umrah ekonomi bermula pada RM7,800

info

Orang Asli di Pos Bihai berhati-hati dengan kesan tapak kaki harimau baharu ditemui

info

Larangan menangkap ikan loma untuk mengelakkan kepupusan

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy