"Pengalaman" baharu Khair Al-Hafiz di Uzbekistan

“Pengalaman” baharu Khair Al-Hafiz di Uzbekistan

Rate info.4d5d6d.com

Bekas pemegang rekod 100m (m) Khair Alhafiz Jantan berdepan detik memalukan apabila terpaksa memulakan semula larian dalam acara 100m akhir Kejohanan Olahraga Asia Tengah semalam.

Khairul, 24, sudah pun memecut sejauh 80m sebelum diminta berhenti kerana tidak dapat mendengar bunyi pistol kedua akibat permulaan palsu yang dibuat oleh pelari pecut Tajikistan, Favoris Mozrapov.

Pemenang pingat emas Sukan SEA 2017 di Kuala Lumpur 2017 itu meminta tempoh beberapa minit untuk ‘bernafas semula’, namun permintaannya tidak diterima pegawai pertandingan.

Khairul mengakui tidak berpuas hati dengan prestasi sebenar 100m final, walaupun berjaya meraih pingat perak di Stadium Afrosiab di Samarkand, Uzbekistan.

“Memang benar saya tidak mendengar apabila permulaan yang salah berlaku sehinggalah pegawai itu menyuruh saya berhenti. Saya fokus pada trek sendiri dan berbaki 20m untuk menamatkan perlumbaan.

“Memang penat, kaki saya kebas dan saya tidak dapat kekuatan lagi. Saya minta rehat untuk beberapa minit, tetapi penembak tidak mengizinkan dan mahu meneruskan.

“Jika anda ikuti, anda tidak akan berpuas hati. Kerana saya menyasarkan untuk mencatat masa 10.20 saat (saat) pada larian pertama semasa permulaan palsu,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Khairul melihat perkara itu secara positif kerana dia sendiri mengalami permulaan yang salah dan hilang kelayakan semasa 100m akhir Kejohanan Olahraga Asia 2017 di Bhubaneswar, India.

“Ia sudah berlaku dan saya anggap ia satu pengalaman baharu. Saya tidak menyalahkan sesiapa, saya mungkin belum begitu bertuah lagi,” jelas Kher yang memenangi pingat perak dengan catatan masa 10.74 saat.

Pingat emas dimenangi oleh seorang lagi pelari negara, Jonathan Nepa, dengan catatan masa 10.55 saat, manakala gangsa menjadi milik Turkmenistan Alisher Sadulaev (10.80 saat).

BACA SUMBER ARTIKEL