Pertubuhan akan bersama-sama mengadakan kempen derma darah di Kuching pada 21 Feb

Pertubuhan akan bersama-sama mengadakan kempen derma darah di Kuching pada 21 Feb

5/5 - (1 vote)

blood donation

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. — Foto oleh Michelle Gordon/Pixabay

KUCHING (7 Feb): Kempen derma darah akan dianjurkan bersama oleh Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak (SRDC), anak syarikatnya Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak (SIDC), dan Bank Darah Hospital Umum Sarawak pada 21 Feb.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan SRDC, ia berkata kempen derma darah itu dibuka kepada orang ramai dari 9 pagi hingga 1 tengah hari, di premis SRDC yang terletak di belakang Hotel Kingwood di Jalan Datuk Abang Abdul Rahim di sini.

SRDC berkata acara itu sebagai tanggungjawab sosial korporat mereka terhadap masyarakat dengan tujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang kepentingan menderma darah untuk menyelamatkan nyawa.

Selain itu, katanya kempen derma darah itu diadakan untuk membantu Bank Darah dalam menyediakan bekalan darah yang selamat dan berterusan kepada pesakit yang memerlukan.

“Kerjasama ini merupakan salah satu tanggungjawab sosial anggota SRDC dalam aktiviti khidmat masyarakat di samping menjadikan budaya menderma darah sebagai amalan sihat,” tambahnya.

Pihak penganjur mengharapkan sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai untuk acara yang sangat penting ini.

Acara itu disokong oleh Hock Lee Hotel & Residence dan Liansin Trading Sdn Bhd.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi talian umum SRDC di 082-356400 atau e-mel kepada user01srdc@gmail.com.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL