Wakil Ngemah: Prosedur yang betul perlu dipatuhi oleh jawatankuasa semasa bencana
Berita

Wakil Ngemah: Prosedur yang betul perlu dipatuhi oleh jawatankuasa semasa bencana

Rate info.4d5d6d.com

Sbw 080223 cb explain p1

Tiong (tiga kiri) menyampaikan tanda penghargaan kepada Anyi sambil orang lain melihat. – Foto oleh Conny Banji

KANOWIT (9 Feb): Terdapat prosedur yang sepatutnya dipatuhi oleh jawatankuasa pengurusan bencana dalam pengagihan bantuan kepada mangsa bencana alam.

Bagi Kanowit, Adun Ngemah, Anyi Jana berkata jawatankuasa pengurusan bencana alam terletak di bawah pejabat daerah.

“Apabila ditimpa musibah, kita boleh lihat banyak komen pengguna media sosial.

“Apabila perkara sebegitu berlaku, pegawai daerah akan mengarahkan agensi berkaitan untuk melawat tapak bencana untuk membuat penilaian.

“Laporan daripada agensi-agensi ini akan disusun dan dimajukan kepada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sibu (SDDMC). Selepas itu, jawatankuasa itu akan mengadakan mesyuarat untuk mencari cara terbaik untuk menangani bencana dan menyalurkan bantuan kepada mangsa,” ​katanya ketika berucap merasmikan sambutan Chap Goh Mei di balai raya Nanga Ngemah di sini pada Selasa.

Anyi menjelaskan perkara ini kepada pengundinya supaya mereka memahami mengapa bantuan tiba selepas beberapa ketika dalam kes tertentu.

Memetik kes tanah runtuh membabitkan tiga rumah panjang di Nanga Tada di sini pada Ahad, beliau berkata SDDMC telah mengarahkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (Bomba) serta agensi kerajaan berkaitan melawat Nanga Tada.

“Saya harap orang ramai khususnya yang terjejas akibat tanah runtuh tidak terkeliru dengan komen netizen di media sosial,” katanya.

Tambahnya, dia bimbang dengan keselamatan penduduk rumah panjang yang tinggal di kawasan cerun seperti di Nanga Tada, Nanga Jagau dan Nanga Nirok.

“Sekarang musim hujan dan risiko tanah runtuh sangat tinggi di kawasan cerun,” katanya.

Sementara itu, sambutan itu dianjurkan bersama Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Nanga Ngemah dan SJK (C) Ming Wok.

Pada majlis sama, Anyi mengucapkan tahniah kepada Kapitan Tiong Ming Kiong atas pelantikannya sebagai ketua masyarakat Nanga Ngemah yang baharu.

Beliau percaya Nanga Ngemah akan terus maju di bawah kepimpinan Tiong.

Turut hadir isteri Anyi Gelim Utan, guru besar SJK (C) Ming Wok Chin Lei Ping, Pemanca Leong Khing Hee dan lain-lain.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Semak JPJ Malaysia: Semak public.jpj.gov.my

info

‘Kami hanya mengejar kemenangan’

info

Menetaskan penyu belimbing mendapat bantuan di pantai Thai

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy