Jalan baharu Uma Akeh mengurangkan masa perjalanan ke Long Lama kepada 15 minit
Berita

Jalan baharu Uma Akeh mengurangkan masa perjalanan ke Long Lama kepada 15 minit

5/5 - (1 vote)

Myy bp090223 pq dennis road p2 e1675917445800

Foto menunjukkan jalan dalaman yang telah siap menghubungkan Daleh Long Pelutan dan Uma Bawang. — Foto daripada Facebook/Pihak Berkuasa Pembangunan Koridor Wilayah

MIRI (9 Feb): Agensi Kemajuan Tanah Tinggi (HDA) telah membina jalan bertutup tar baharu yang menghubungkan Uma Akeh, Telang Usan, ke bandar Long Lama.

ADUN Telang Usan Dennis Ngau berkata jalan itu telah menjadikan tanaman komersil seperti nanas lebih berdaya maju dari segi ekonomi kerana masa perjalanan telah dikurangkan daripada sehingga sejam sebelum ini kepada hanya 15 minit.

Beliau berkata penduduk kampung Uma Akeh boleh menantikan pertanian komersil dan aktiviti ekonomi lain dengan adanya jalan bertutup tar.

Dennis menyeru penduduk kampung untuk menghidupkan semula penanaman nanas secara komersial kerana RM600,000 telah dilaburkan dalam usaha ini, yang tergelincir akibat hubungan jalan raya yang lemah sebelum ini.

“Ia adalah masa yang sesuai untuk penanaman tanaman komersial yang serius dengan jalan yang baik ini. Ia kini hanya 15 minit dari pekan Long lama,” katanya kepada The Borneo Post.

Secara berasingan, beliau berkata adalah mengecewakan kerana jalan dalaman yang menghubungkan Daleh Long Pelutan dan Uma Bawang diberi keutamaan berbanding laluan dari jalan pembalakan utama Samling.

“Saya tidak pasti mengapa mereka menukarnya untuk menghubungkan secara dalaman Daleh Pelutan dan Uma Bawang memandangkan jalan masuk masih belum dibina dan mereka masih menderita akibat tanah runtuh, banjir, dan terdedah kepada terputus semasa musim tengkujuh,” katanya. .

Dalam catatan Facebook awal minggu ini, Pihak Berkuasa Kemajuan Koridor Wilayah (Recoda) berkata HDA telahpun menyampaikan projek menaik taraf jalan batu sepanjang 13.8km untuk memenuhi piawaian jalan R1A, membina struktur saliran, menjalankan kerja geoteknikal dan memasang perabot jalan.

“Perancangan awal saya adalah untuk membina jalan sepanjang 10km menghubungkan dua kampung ini ke jalan utama tetapi penghulu lebih suka jalan dalaman dibina terlebih dahulu dan saya tidak mahu bergaduh dengan mereka,” jelas Dennis ketika ditanya mengenai aduan mengenai laluan yang basah. jalan ke dua kampung.

Penyediaan perhubungan luar bandar adalah keutamaan HDA dan 159km jalan R1 telah diluluskan di bawah fasa pertama pembangunan infrastruktur di kawasan Telang Usan, yang diperuntukkan RM750 juta.

Dennis berkata terdapat banyak perkara yang perlu dilalui kerana rangkaian jalan tanah sepanjang 1,000km kini menghubungkan 88 kampung di kawasannya.

“Fasa pertama ini melibatkan hanya kira-kira 160 km standard ubah suai R1 dan 20km jalan tanah dari jalan Samling ke Daleh Long Pelutan dan Uma Ake perlu mengambil masa yang lebih lama untuk direalisasikan daripada perancangan awal saya,” tambahnya.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Edisi kedua Matang Warrior Survival Trail Run kembali pada 2 Julai

info

Van Dijk muncul wira Belanda ke separuh akhir

info

Dikritik kerana mencari anak kucing untuk ‘makanan’ ular sawa

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy