Lebih banyak mangsa yang terselamat ditemui ketika jumlah korban gempa Turki-Syria melebihi 11,200
Berita

Lebih banyak mangsa yang terselamat ditemui ketika jumlah korban gempa Turki-Syria melebihi 11,200

5/5 - (1 vote)

000 338R4L6

Anggota pertahanan awam Syria, dikenali sebagai White Helmets, bekerja di runtuhan bangunan yang runtuh lewat pada 7 Februari 2023, di bandar Jandairis, ketika operasi mencari dan menyelamat diteruskan berikutan gempa bumi yang membawa maut. – Foto AFP

ANTAKYA (8 Feb): Para pencari masih menarik mangsa yang terselamat hari ini daripada runtuhan gempa bumi yang mengorbankan lebih 11,200 orang di Turki dan Syria, walaupun ketika tingkap untuk menyelamat semakin sempit.

Selama dua hari dan malam sejak gempa 7.8 magnitud, beribu-ribu pencari telah bekerja dalam suhu beku untuk mencari mereka yang masih hidup di bawah bangunan rata di kedua-dua belah sempadan.

Ketua Bulan Sabit Merah Turki, Kerem Kinik telah memberi amaran bahawa 72 jam pertama adalah kritikal dalam usaha mencari dan menyelamat tetapi menunjukkan komplikasi “keadaan cuaca yang teruk”.

Pekerja kecemasan hari ini menyelamatkan beberapa kanak-kanak yang ditemui di bawah bangunan runtuh di wilayah Hatay, Turki yang dilanda teruk, di mana seluruh pekan telah diratakan.

“Tiba-tiba kami mendengar suara dan terima kasih kepada jengkaut… serta-merta kami mendengar suara tiga orang pada masa yang sama,” kata penyelamat Alperen Cetinkaya.

“Kami menjangkakan lebih ramai daripada mereka… peluang untuk membawa orang ramai keluar dari sini hidup-hidup adalah sangat tinggi,” tambahnya.

Pegawai dan pegawai perubatan berkata 8,574 orang telah meninggal dunia di Turki dan 2,662 di Syria daripada gegaran 7.8 magnitud Isnin, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 11,236 – tetapi itu masih boleh berganda jika kebimbangan terburuk pakar direalisasikan.

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus telah memberi amaran bahawa masa semakin suntuk untuk beribu-ribu yang cedera dan mereka yang masih dikhuatiri terperangkap.

‘Orang mati setiap saat’

Disebabkan skala kerosakan dan kekurangan bantuan yang datang ke kawasan tertentu, mangsa yang terselamat berkata mereka berasa keseorangan dalam bertindak balas terhadap bencana itu.

“Bangunan yang belum runtuh pun, rosak teruk. Kini lebih ramai orang di bawah runtuhan berbanding di atasnya,” kata seorang penduduk bernama Hassan, yang tidak memberikan nama penuhnya, di bandar Jindayris yang dikuasai pemberontak. .

“Terdapat kira-kira 400-500 orang terperangkap di bawah setiap bangunan yang runtuh, dengan hanya 10 orang cuba menarik mereka keluar. Dan tiada jentera,” tambahnya.

White Helmets yang mengetuai usaha untuk menyelamatkan orang yang tertimbus di bawah runtuhan di kawasan yang dikuasai pemberontak di Syria telah merayu bantuan antarabangsa dalam “perlumbaan melawan masa” mereka.

Mereka telah bertungkus lumus sejak gempa itu untuk menarik mangsa yang terselamat keluar dari bawah serpihan berpuluh-puluh bangunan rata di kawasan barat laut Syria yang dilanda perang yang masih berada di luar kawalan kerajaan.

“Pasukan penyelamat antarabangsa mesti datang ke wilayah kami,” kata Mohammed Shibli, jurucakap kumpulan yang dikenali secara rasmi sebagai Pertahanan Awam Syria.

“Orang ramai mati setiap saat; kita sedang bersaing dengan masa,” katanya kepada AFP dari negara jiran Turki.

Syria merayu bantuan EU

Isu bantuan kepada Syria adalah sesuatu yang rumit, dan kerajaan yang dibenarkan di Damsyik membuat rayuan rasmi kepada EU untuk mendapatkan bantuan, kata pesuruhjaya blok itu bagi pengurusan krisis Janez Lenarcic.

Perang saudara selama sedekad dan pengeboman udara Syria-Rusia telah memusnahkan hospital, meruntuhkan ekonomi dan menyebabkan kekurangan bekalan elektrik, bahan api dan air.

Suruhanjaya Eropah “menggalakkan” negara anggota EU untuk bertindak balas terhadap permintaan Syria untuk bekalan perubatan dan makanan, sambil memantau untuk memastikan bahawa sebarang bantuan “tidak dialihkan” oleh kerajaan Presiden Bashar al-Assad, Lenarcic menyatakan.

Di bahagian Turki yang dilanda gempa bumi, kedai-kedai ditutup, tiada haba kerana talian gas telah dipotong untuk mengelakkan letupan, dan mencari petrol adalah sukar.

Beberapa keluarga yang hilang cuba berharap untuk diselamatkan tetapi bergelut.

“Anak saudara saya, kakak ipar saya dan kakak ipar saya berada dalam runtuhan. Mereka terperangkap di bawah runtuhan dan tiada tanda-tanda kehidupan,” kata Semire Coban, guru tadika, di Hatay Turki.

“Kami tidak dapat menghubungi mereka. Kami cuba bercakap dengan mereka, tetapi mereka tidak bertindak balas… Kami sedang menunggu bantuan. Sekarang sudah 48 jam,” katanya.

Berpuluh-puluh negara termasuk Amerika Syarikat, China dan Negara Teluk telah berjanji untuk membantu, dan pasukan mencari serta bekalan bantuan telah pun tiba.

Sehingga 23 juta terjejas

Ribut musim sejuk telah menambahkan lagi kesengsaraan dengan menyebabkan banyak jalan raya — sebahagian daripadanya rosak akibat gempa bumi — hampir tidak dapat dilalui, mengakibatkan kesesakan lalu lintas yang menjangkau beberapa kilometer di beberapa wilayah.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberi amaran bahawa sehingga 23 juta orang mungkin terjejas akibat gempa bumi besar itu dan menggesa negara untuk segera membantu ke zon bencana.

Kesatuan Eropah segera menghantar pasukan penyelamat ke Turki selepas gempa bumi besar melanda negara itu pada Isnin berhampiran sempadan dengan Syria.

Tetapi pada mulanya ia hanya menawarkan bantuan minimum kepada Syria melalui program kemanusiaan sedia ada, kerana sekatan EU yang dikenakan sejak 2011 ke atas kerajaan Assad atas tindakan keras ke atas penunjuk perasaan yang menjelma menjadi perang saudara.

Sempadan Turki-Syria adalah salah satu zon gempa bumi paling aktif di dunia.

Gempa bumi Isnin adalah yang terbesar yang pernah dilihat Turki sejak 1939, apabila 33,000 orang maut di wilayah timur Erzincan.

Pada tahun 1999, gempa bumi berukuran 7.4 magnitud membunuh lebih daripada 17,000.

Pakar telah lama memberi amaran bahawa gempa bumi besar boleh memusnahkan Istanbul, sebuah megalopolis dengan 16 juta orang yang dipenuhi dengan rumah reyot. – AFP
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Bomba menghantar 46 pek makanan kering kepada penduduk Rh Sumpun

info

Ibu bapa Sarawak melahirkan kebimbangan terhadap kegilaan mainan ‘lato-lato’

info

MAIPk memberi bantuan segera kepada lelaki buta

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy