Inisiatif Menu Rahmah tiada kos kepada kerajaan, kata Salahuddin
Berita

Inisiatif Menu Rahmah tiada kos kepada kerajaan, kata Salahuddin

5/5 - (1 vote)

fast food

Pelbagai barangan Menu Rahmah dilihat di Mydin USJ 6 Februari 2023. – foto Malay Mail

KUALA LUMPUR (9 Feb): Pelaksanaan inisiatif Menu Rahmah yang menawarkan hidangan pada harga RM5 dan ke bawah sejak akhir bulan lepas, tidak mengeluarkan sebarang perbelanjaan mahupun peruntukan daripada kerajaan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata sebaliknya, ia bergantung sepenuhnya kepada komitmen pengusaha makanan yang secara sukarela menyertai inisiatif itu.

Beliau berkata sejak dilancarkan, Menu Rahmah mendapat sambutan di seluruh negara dengan banyak kedai makan menyahut aspirasi kerajaan dalam membantu menyara mereka yang memerlukan khususnya golongan B40.

“Ramai peniaga berlumba-lumba menyertai inisiatif ini dengan menawarkan makanan serendah RM5 di gerai mereka, ini bermakna mereka mahu melakukannya bersama-sama atas semangat amal tanpa ada paksaan.

“Jadi konsepnya di sini jelas, tidak ada satu sen pun wang kerajaan yang terlibat,” katanya di sini semalam ketika merasmikan inisiatif Menu Rahmah, dengan menyertai Persatuan Pengusaha Tom Yam Malaysia (Pertom) di Lembah Keramat.

Salahuddin berkata kementeriannya tidak pernah memaksa mana-mana perniagaan, usahawan atau pemain industri makanan, besar atau kecil, terlibat dalam penjualan Menu Rahmah.

“Kami tidak (perlu) memaksa, sebaliknya ia adalah perjanjian dengan industri termasuk Mydin (Mydin Mohamed Holdings Berhad), Persatuan Pemilik Restoran India Muslim Malaysia, Pertom dan Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia.

“Selepas sesi pertunangan ini barulah kami menyampaikan idea Menu Rahmah dengan sasaran pembeli adalah mereka yang memerlukan hidangan harian pada harga mampu milik,” katanya.

Katanya, kementeriannya sedang membangunkan aplikasi yang mengandungi direktori kedai makan yang menawarkan hidangan Menu Rahmah di seluruh negara.

Beliau berkata ia bagi memberi lebih banyak maklumat kepada orang ramai mengenai pengusaha makanan yang mengambil bahagian dalam inisiatif kerajaan di kawasan mereka, serta mempromosikan kedai yang menyediakan hidangan Menu Rahmah.

Pada 31 Januari lalu, Salahuddin melancarkan inisiatif Menu Rahmah dan sebanyak 15,000 premis menjual makanan menyertai usaha membantu mengurangkan kos sara hidup orang ramai khususnya golongan miskin. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Mereka yang terlepas melihat Musytari perlu menunggu 107 tahun lagi

Papuh bersetuju harga lantai pakej umrah ekonomi bermula RM7,800

WHO menggesa kewaspadaan tetapi tiada penggera terhadap selesema burung

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy