Membuat Kenyataan Fesyen - New Sarawak Tribune
Berita

Membuat Kenyataan Fesyen [Making a Fashion Statement]

Rate info.4d5d6d.com

2 12
Lucille di akhir persembahan di Midvalley, KL.

Barang kemas bukan sekadar perhiasan. Setiap ciptaan, lebih kerap daripada tidak, mempunyai latar belakang — daripada sejarah reka bentuk tertentu kepada emosi yang dinyatakan melalui bahan yang digunakan.

Memelihara warisan budaya melalui fesyen moden

Lucille Awen Jon ialah seorang pemulas Sarawak yang terkenal. Pungu Borneo, label aksesorinya yang memfokuskan kepada kraftangan etnik masyarakat orang asli Sarawak, telah mengembangkan sayapnya.

1 13
Lucille (kiri) bersama modelnya.

Dari kedai batu bata dan mortar di kampung halamannya di Bau dan Kuching, serta studio berasaskan rumah di Shah Alam, ia kini juga boleh didapati di Metrojaya di Kuala Lumpur dan Galeri Pereka Selat (SDG) di Melaka, sebagai sebahagian daripada platform SDG yang dicipta untuk membantu pereka muda Malaysia.

Koleksi Lucille menarik perhatian kami pada festival yang disampaikan oleh Shengtai International di Dewan Pameran Mid Valley di Kuala Lumpur.

Terdapat tiga petang berturut-turut pertunjukan fesyen, dan pertunjukan fesyennya telah dipaparkan pada hari pertama.

‘Koleksi Hal Ehwal Etnik’ label Pungu Borneo beliau diilhamkan oleh reka bentuk tradisional dan motif pada barang kemas yang dipakai oleh wanita asli Borneo.

Menurut Lucille, seorang Bidayuh, ia adalah signifikan dengan cita-citanya dalam memelihara warisan melalui seni dan kraf, jadi koleksi ini mempamerkan ekspresi budaya tradisional terbaik dengan sentuhan moden sesuai untuk sebarang majlis.

Untuk koleksi ini, dia berusaha untuk mempromosikan hasil ciptaan artis lain, termasuk manik seramik yang dibuat dengan tangan di Sarawak oleh tukang seperti Nabilah Abdullah, Joy, dan Helena Kalum.

3 12
Kalung dengan rupa tradisional dipakai dengan pakaian moden.

Ia juga termasuk penggunaan batu separa berharga, manik kaca Dayak dan Venetian buatan tangan, dan manik kaca Jepun.

Suri rumah dan ibu bapa tunggal membentuk komuniti yang terlibat dalam inisiatifnya, dan Pungu Borneo turut bekerjasama dengan beberapa artis tempatan, termasuk Raben Beads, Hadrien Attay, Amy John, Nusantara Collection, Abot Gudang, Kodek Collection, Sibuluh Crafts, Fedro Lance, Julia Livan dan lain-lain.

Menurutnya, adalah satu tugas yang sukar bagi orang asli kita untuk mempromosikan dan memelihara kraf warisan tempatan kita dengan cara yang ketara.

“Kami mahu mempromosikan produk kami secara global, tetapi kami juga mahu melindungi mereka daripada tanggapan salah dan salah tafsir semasa kami bergerak ke arah pemodenan,” kata Lucille.

Beliau menambah, “Mempromosikan dan memelihara produk warisan mesti dilakukan tanpa prejudis dan dengan penerimaan orang asli.

“Adalah penting untuk kita memahami perbezaan antara kraf tradisional, kontemporari dan moden dan mengelak daripada menjadi keliru dengan mana-mana kraf tersebut.

“Lebih banyak penyelidikan harus dijalankan dan diterbitkan untuk orang ramai mempelajari dan memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang budaya tradisional serta seni moden mereka.”

Ia sememangnya membantu untuk terbuka kepada cara baharu untuk memasarkan karya manik Sarawak yang cantik.

Sungguh menggembirakan melihat hiasan manik boleh pakainya yang cantik pada model-model itu ketika mereka melangkah ke landasan.

“Saya sangat gembira kerana ia menjadi baik. Kita boleh menjadi kreatif, tetapi kita mesti ingat perkara ini apabila menceritakan kisah setiap karya seni untuk mengelakkan salah faham dan salah tanggapan,” katanya sambil tersenyum lebar selepas persembahannya.

Sejak hari pertamanya dalam industri, dia dan pasukannya di Pungu Borneo telah berikrar untuk memelihara pengetahuan tradisional dan ekspresi budaya tradisional orang asli Borneo, sambil mengingati bahawa mereka mesti bergerak ke hadapan dengan penuh tanggungjawab untuk mempromosikan budaya dan warisan kita.

Pungu Borneo kini sedang berbincang dan merancang untuk menjadi sebahagian daripada pembangunan teknologi ke dalam ekosistem kraf tradisional.

Menurutnya, ini penting untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan melindungi ciptaan pembuat dan pembahagian produk daripada dieksploitasi oleh pemain utama, serta untuk kepentingan terbaik perusahaan kecil dan pengrajin bebas dalam bergerak ke hadapan secara global sambil melindungi mereka. hak ciptaan.

Bagi memastikan masa depan yang hebat harta intelek untuk pengetahuan tradisional dan ekspresi budaya tradisional untuk kraf dan kesenian orang asli, adalah diharapkan banyak badan kerajaan dan agensi korporat akan mengambil bahagian dalam inisiatif ini.

Pada hari itu, mesejnya berbunyi kuat dan jelas: “Fesyen budaya mesti bergerak ke hadapan sambil tidak melupakan atau memeluk asal-usul setiap tradisi.”

Kebanyakan produk Pungu Borneo boleh didapati dalam talian melalui platform media sosial seperti Facebook dan Instagram, serta di kedai fizikal seperti Metrojaya Mid Valley di Kuala Lumpur, The Museum Gift Shop (Muzium Kebudayaan Sarawak), Galeri Pungu Borneo (Waterfront Kuching ), dan SDG, Melaka (Ayer Keroh).

8 8
Tudung kepala manik boleh dipakai dengan cara yang bergaya.

[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Memanggil 53 kenderaan dalam masa kurang 3 jam

info

JPN P. Pinang memandang serius isu pelajar yang terlibat dalam vandalisme

info

BMW tidak bercadang untuk kembali ke kancah F1

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy