Mahkamah: 10 pengundi Parlimen Gombak gagal merayu kes saman Azmin
Berita

Mahkamah: 10 pengundi Parlimen Gombak gagal merayu kes saman Azmin

Rate info.4d5d6d.com

PUTRAJAYA – Seramai 10 pengundi berdaftar di kawasan Parlimen Gombak gagal mengembalikan saman terhadap wakil mereka, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali ke Mahkamah Tinggi untuk dibicarakan atas dakwaan penipuan dan pelanggaran kewajipan fidusiari.

Perkara itu ditentukan susulan keputusan sebulat suara Mahkamah Persekutuan hari ini yang menolak permohonan mereka untuk mendapatkan kebenaran merayu.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Besar Malaya, Tan Sri Azahar Mohamed yang bersidang bersama Datuk Vernon Ong Lam Kiat dan Datuk Rhodzariah Bujang tidak membuat sebarang perintah kos atas alasan kes itu melibatkan kepentingan awam.

Hakim Azahar ketika mengumumkan keputusan itu berkata, persoalan undang-undang yang dibangkitkan pengundi didapati gagal memenuhi peruntukan di bawah Seksyen 96 Akta Mahkamah Keadilan (CoJA) 1964.

Dalam prosiding itu, peguam K. Shanmuga mewakili 10 pengundi itu manakala Mohamed Azmin diwakili Muhammad Nizamuddin Abdul Hamid.

Turut mewakili pengundi, peguam A. Surendra Ananth dan Yohendra Nadarajan manakala Nurul Najwa Zainuddin turut mewakili Mohamed Azmin.

Semua pengundi terbabit meminta kebenaran mahkamah tertinggi negara untuk merayu keputusan Mahkamah Rayuan pada 13 April lalu yang memihak kepada Ahli Parlimen Gombak itu dan membatalkan saman itu.

Dalam notis usul yang difailkan Mei lalu, pengundi mengemukakan sembilan soalan undang-undang untuk hujah dan keputusan Mahkamah Persekutuan.

Di bawah Seksyen 96 Akta Mahkamah Keadilan 1964, pemohon mesti memuaskan hati mahkamah bahawa persoalan undang-undang adalah baharu, berkepentingan awam dan dibangkitkan buat kali pertama.

Pada 27 November 2020, 10 pengundi tersebut memfailkan saman terhadap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri atas dakwaan penipuan dan pelanggaran kewajipan fidusiari melalui ‘Langkah Sheraton’ yang menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan tumbang pada Februari 2020.

Dalam pernyataan tuntutan mereka, pengundi antara lain meminta pengisytiharan bahawa Mohamed Azmin, sebagai Ahli Parlimen Gombak, telah melanggar kewajipan fidusiarinya, berbohong dan menipu representasi yang dibuat kepada mereka dalam pilihan raya umum untuk kawasan itu di soalan.

Mereka menuntut ganti rugi punitif dan teladan, kos dan perintah lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pada 12 Mac tahun lalu, Mohamed Azmin memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu atas alasan ia tidak mendedahkan sebab tindakan yang munasabah sebaliknya mengaibkan, remeh, menyusahkan atau membawa kepada penyalahgunaan proses mahkamah.

Beliau mendakwa saman itu melanggar hak asasinya untuk kebebasan berpersatuan seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 10 Fasal (1) (c) Perlembagaan Persekutuan.

Pada 30 Jun tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Mohamed Azmin untuk membatalkan saman itu, menyebabkan beliau merayu di Mahkamah Rayuan. – COSMO! DALAM TALIAN[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Roland Mangai memenangi pertandingan pingat bulanan tenis Advance Kuching U18

info

Imigresen perlu memperkenalkan kaunter maya, menyelesaikan perniagaan dalam masa 30 minit

info

AS berkata China melepaskan rahsia intel dengan menembak jatuh belon

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy