Kalendar bulan 2 2021
KalendarUncategorized

Kalendar Bulan 2 2021 [Perayaan Tahun Baru Cina]

Rate info.4d5d6d.com

Kalendar Bulan 2 2021. Ini adalah kalendar untuk bulan Februari tahun 2021.

Apa yang berlaku dalam bulan ini adalah pada hari Isnin 1 haribulan Februari 2021 merupakan hari Wilayah Persekutuan  pada hari ini mereka yang berada di wilayah persekutuan iaitu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur damn Wilayah Persekutuan Labuan akan bercuti.

Bulan ini juga ada satu perayaan yang cukup besar di dunia iaitu perayaan untuk kaum Cina iaitu Tahun Baru Cina.

Perayaan ini diadakan pada hari Jumaat dan Sabtu pada 12 dan 13 hari bulan 2 2021.

Kami ucapkan selamat tahun baru Cina kepada mereka yang menyambut perayaan ini semoga pada tahun ini anda semua beroleh kejayaan dari segi kewangan dan juga dari segi kesihatan.

Kalendar bulan 2 2021
Kalendar bulan 2 2021

Perayaan Tahun Baru Cina [Kalendar Bulan 2 2021 ]

Perayaan Tahun Baru Cina, Festival Musim Bunga, atau Tahun Baru Lunar, ialah perayaan yang meraikan permulaan tahun baharu dalam kalendar lunisolar tradisional Cina.

Dalam budaya Cina dan negara-negara Asia Timur, perayaan ini biasanya dikenali sebagai Festival Musim Bunga, kerana musim musim bunga dalam kalendar lunisolar secara tradisinya bermula dengan lichen, yang pertama daripada dua puluh empat istilah solar yang perayaan itu disambut sekitar zaman Baru.

Bulan. tahun. Menandakan berakhirnya musim sejuk dan permulaan musim bunga, perayaan secara tradisinya diadakan dari Malam Tahun Baru, malam sebelum hari pertama tahun itu, sehingga Festival Tanglung, yang disambut pada 15 April.

Pada Hari pertama Tahun Baru Cina bermula dengan anak bulan yang muncul antara 21 Januari dan juga 20 Februari.

Tahun Baharu Cina adalah satu perayaan yang penting di China dan ianya telah mempengaruhi sambutan Tahun Baru Imlek, seperti Losar of Tibet, dan budaya jiran di China, termasuk Tahun Baru Korea dan negara Vietnam.

Ia juga disambut di seluruh dunia di wilayah dan negara yang menempatkan populasi Cina atau Sinofon luar negara yang ketara, termasuk Taiwan, Singapura, Indonesia, Malaysia, Myanmar, Thailand, Kemboja, Filipina, Kanada dan juga disambut di negara Amerika Utara termasuk di benua Eropah.

Tahun Baru Cina dikaitkan dengan pelbagai mitos dan adat resam. Perayaan itu secara tradisinya adalah masa untuk menghormati kedua-dua dewa dan nenek moyang.

Di China, adat dan tradisi serantau yang berkaitan dengan sambutan Tahun Baru berbeza-beza, dan malam sebelum Hari Tahun Baru sering dilihat sebagai kesempatan untuk keluarga Cina berkumpul untuk makan malam perjumpaan tahunan.

Ia juga merupakan tradisi bagi setiap keluarga untuk membersihkan rumah mereka secara menyeluruh, menghapuskan sebarang nasib malang dan memberi laluan kepada nasib baik yang datang bersama.

Satu lagi adat ialah hiasan tingkap dan pintu dengan potongan dan bait kertas merah.

Tema popular di kalangan potongan kertas dan kuplet ini termasuk nasib baik atau kebahagiaan, kekayaan dan umur panjang.

Aktiviti lain termasuk menyalakan mercun dan memberi wang dalam sampul kertas merah.

Rujukan https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_New_Year

 

BACA JUGA Zodiak Tahun 2021 Tahun Binatang Apa?

Related posts

Penyembuhan di Puncak Musim Bunga

MELANCONG TV

KALENDAR KUDA MALAYSIA BULAN JUNE (6) TAHUN 2020

info

Kesan Pertama Pulau Pinang – Bandar Terindah di Malaysia? (terokai bandar george)

Byanca G

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy