Menetaskan penyu belimbing mendapat bantuan di pantai Thai
Berita

Menetaskan penyu belimbing mendapat bantuan di pantai Thai

5/5 - (1 vote)

000 339R4FV

Foto yang diambil pada 19 Februari 2023 ini menunjukkan pelajar menengah New International School Thailand (NIST) Prin “Por” Uthaisangchai, 12, meneliti papan cerita dan skripnya untuk projek dokumentarinya mengenai penyu belimbing dengan program Yayasan Alam Sekitar dan Sosial (ESF). , dengan rakan sekelasnya berdekatan dengan tapak penetasan dan pelepasan penyu belimbing di Pantai Bang Khwan di wilayah pantai Phang Nga, Thailand. — foto AFP

PHANG NGA, Thailand (4 Mac): Sudah lewat tengah malam di sebuah pantai di selatan Thailand dan Prin Uthaisangchai yang berusia 12 tahun sedang cemas merenung sarang penyu belimbing, menunggu beberapa tukik yang terancam keluar dari pasir.

Murid sekolah menengah Bangkok itu menghasilkan dokumentari pendek tentang ikan kakap, di bawah program yang dikendalikan oleh Yayasan Alam Sekitar dan Sosial, sebuah NGO yang berusaha untuk mendidik kanak-kanak tentang pemuliharaan.

Pagi itu sepasukan ahli biologi marin menyedari bahawa pasir yang menutupi salah satu sarang kulit belimbing di pantai Phang Nga mula tenggelam ke dalam dirinya.

Itu adalah petanda bahawa telur yang tertanam di dalamnya mula retak dan pada waktu malam itu anak-anak tukik akan muncul dan berlari ke lautan di bawah lindungan kegelapan.

Tetapi selepas lebih 20 jam tanpa sebarang tanda anak penyu, Prin dan pasukan semakin bimbang.

Dengan memakai sarung tangan plastik, mereka menggali dengan teliti ke dalam sarang untuk memberikan setiap makhluk yang menggeliat membantu ke dunia.

Tidak lama kemudian penyu-penyu kecil itu berebut-rebut ke arah pantai di mana ombak menyapu masuk, membawa mereka ke rumah lautan baru mereka.

“Saya berasa sangat kecewa bagaimana kita terpaksa mengganggu hidupan semula jadi yang tidak sepatutnya memerlukan bantuan manusia,” kata Prin.

“Tetapi pada akhirnya, kita perlu membantu.”

Penyu belimbing — penyu laut terbesar di dunia dengan berat sehingga 500 kilogram — jarang ditemui di Thailand kerana kehilangan habitat, pencemaran plastik dan penggunaan telur mereka.

Makhluk itu disenaraikan sebagai terdedah secara global dalam Senarai Merah Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi, dengan banyak subpopulasi dianggap terancam kritikal.

Pandemik membenarkan penyu untuk menuntut semula pantai yang biasanya dipenuhi pelancong, dengan ahli biologi marin merekodkan peningkatan sarang.

Perlindungan yang lebih baik untuk makhluk juga telah membantu. Thailand mengharamkan pemburuan haram telur mereka pada tahun 1982, dan penduduk tempatan kini dianugerahkan 20,000 baht ($570) kerana melaporkan sarang kulit belimbing — seperti yang diperhatikan dengan teliti oleh Prin di bawah cahaya bulan.

Tetapi hanya 87 anak teki dari 126 telur dalam sarang terselamat dalam perjalanan singkat mereka ke laut.

“Ia adalah satu keputusan yang baik untuk membantu mereka jika tidak, kita akan melihat lebih banyak kematian,” kata ahli biologi marin Hirun Kanghae dari Pusat Biologi Marin Phuket yang dikendalikan kerajaan.

Prin menghabiskan dua tahun melawat pantai selatan Thailand semasa rehat sekolah, menyelidik habitat haiwan itu, menemu bual pakar, dan mengejar jejak penyu di pantai.

Filemnya berdurasi 10 minit, yang kini dalam pasca produksi, akan menjadi satu daripada sedozen yang diterbitkan oleh Yayasan Alam Sekitar dan Sosial dengan harapan dapat memaklumkan kepada golongan muda lain tentang haiwan marin yang terancam di negara mereka.

“Saya suka bagaimana mereka perenang yang hebat dan mereka boleh menyelam paling dalam,” katanya mengenai sukan belimbing.

“Saya mahu menyebarkan kesedaran kepada orang di sekeliling saya dan orang di seberang dunia untuk mendengar cerita penyu belimbing, mengapa mereka akan pupus.” — AFP
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Bot menangkap ikan bilis di kawasan larangan ditahan

info

Anggota bomba mengenal pasti 595 ‘titik panas’ banjir di Kelantan

info

Penyelia syarikat keselamatan didakwa dengan pengedaran heroin

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy