Fatimah mahu murid prasekolah mendapat pendidikan berkualiti

Fatimah mahu murid prasekolah mendapat pendidikan berkualiti

Rate info.4d5d6d.com

kch 080223 mtu fatimah p1

Fatimah (dua, kiri) bercakap semasa sidang media. – Foto Kementerian Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Masyarakat

KUCHING (9 Feb): Kementerian Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Masyarakat menyasarkan penyertaan kanak-kanak tahun satu di peringkat prasekolah atau tadika di peringkat tertinggi bagi memastikan mereka mendapat pendidikan berkualiti.

Menterinya Dato Sri Fatimah Abdullah berkata pendidikan awal bukan sekadar menyediakan kanak-kanak untuk bersekolah formal tetapi lebih fokus kepada pembangunan holistik dan memenuhi keperluan sosial, emosi, kognitif dan fizikal kanak-kanak untuk membina asas yang kukuh.

“Pendidikan Awal Kanak-Kanak juga merupakan salah satu pelaburan terbaik yang boleh kita lakukan untuk membina modal insan yang berilmu, berbudi pekerti dan jati diri yang tinggi.

“Berdasarkan statistik 2022, Sarawak merekodkan 98.92 peratus kanak-kanak tahun satu menyertai prasekolah atau tadika,” katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Majlis Pembangunan Awal Kanak-Kanak di pejabatnya semalam.

Beliau berkata, langkah ke hadapan bagi kementeriannya bukan sahaja untuk meningkatkan akses kepada pendidikan prasekolah atau tadika tetapi meningkatkan peratusan penerima Dana Endowmen Sarawak (EFS) dan Bantuan Bersalin (BIB) melalui kerjasama dengan rakan strategik juga.

Fatimah juga berkata kementeriannya mahu meningkatkan peratusan kelayakan guru sekurang-kurangnya di peringkat Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak di samping menyedari keperluan untuk memperluaskan perkhidmatan Pusat Intervensi Awal Setempat (OSEIC).

“Ini bagi menyediakan intervensi awal untuk kanak-kanak berkeperluan khas dan meluaskan serta mengukuhkan keterangkuman terutama melalui SeDidik (yang merupakan institusi pendidikan dan penjagaan awal kanak-kanak di bawah kementeriannya),” katanya.

Beliau juga berkata permohonan untuk subsidi yuran penjagaan dan pendidikan awal boleh dibuat oleh ibu bapa melalui institusi pendidikan kanak-kanak yang dihadiri anak mereka mulai bulan depan.

Subsidi yuran penjagaan dan pendidikan awal adalah RM1,000 setahun bagi setiap kanak-kanak dan sebaik sahaja diluluskan, subsidi itu akan disalurkan kepada institusi pendidikan kanak-kanak yang dihadiri anak itu, pada April tahun ini.

Beliau berkata 2,500 kanak-kanak akan menerima subsidi itu.

Mengenai perkara lain, Fatimah berkata adalah juga penting bagi kementeriannya untuk mengembangkan kerjasama dan perkongsian di peringkat antarabangsa juga.

Salah satunya adalah untuk mendigitalkan pembangunan awal kanak-kanak kementeriannya, mengukuhkan sistem iSarawakCare mereka dan meneruskan program untuk menggilap bakat, potensi dan pembinaan sahsiah kanak-kanak.

“Semua program pendidikan dan pembangunan awal kanak-kanak yang telah dirancang pada tahun ini diharap dapat dilaksanakan dengan kerjasama dan kerjasama rakan strategik.

“Rakan kongsi strategik kementerian saya termasuk pelbagai agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan amnya, dan ahli Majlis Pembangunan Awal Kanak-Kanak.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL