Tiada kompromi terhadap mereka yang melanggar idME, sistem MOEIS
Berita

Tiada kompromi terhadap mereka yang melanggar idME, sistem MOEIS

5/5 - (1 vote)

FW1293610 KL15 16032023 PARLIMEN mpr

Fadhlina bercakap semasa Waktu Soalan di Dewan Rakyat pada 16 Mac 2023. — Foto Bernama

KUALA LUMPUR (16 Mac): Kementerian Pendidikan (KPM) tidak akan berkompromi dengan sebarang pelanggaran terma dan syarat yang telah ditetapkan bagi syarikat yang melaksanakan Sistem Pengurusan Identiti (idMe) dan Sistem Bersepadu KPM (MOEIS).

Menteri Fadhlina Sidek berkata kementerian menyedari terdapat gangguan akses pada kedua-dua sistem mulai 19 Jan berikutan masalah teknikal dan penggunaan sistem.

“Isu tersebut telah diselesaikan pada 11 Feb 2023. Prestasi sistem dipantau secara berterusan untuk memastikan ia sentiasa beroperasi dengan betul bagi meminimumkan gangguan akses.

“KPM telah mengenal pasti punca masalah keseluruhan sistem dengan mengambil kira pengurusan sistem secara keseluruhan serta kecekapan kakitangan untuk memantapkan pelaksanaan sistem tersebut,” katanya semasa Waktu Soalan di Dewan. Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) yang ingin tahu sama ada kementerian akan melakukan audit teknikal ke atas idMe dan MOEIS, yang sering mengalami masalah teknikal yang menyukarkan pekerjaan guru.

Fadhlina berkata KPM akan bekerjasama dengan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) bagi pelaksanaan audit teknikal.

“Hasil audit ini adalah untuk menambah baik sistem sedia ada, serta perancangan sistem akan datang. Kami menjangkakan audit ini akan dijalankan pada suku kedua 2023,” katanya.

Setakat ini, beliau berkata sebanyak 89 peratus sekolah di seluruh negara telah selesai memasukkan data dalam Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu (SPPB) di bawah MOEIS melalui idMe manakala selebihnya mempunyai pilihan untuk memasukkan data sama ada melalui SPPB atau luar talian. — Bernama


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Erdogan mengakui sukar untuk mengawal bencana berskala besar, berikrar untuk membantu mangsa gempa bumi

Dua pesawat pengangkut berlepas ke Syria membawa bantuan gempa bumi

Sektor pembinaan mencatatkan pemulihan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy