Elon Musk mendahului senarai 400 orang Amerika terkaya Forbes

Elon Musk mendahului senarai 400 orang Amerika terkaya Forbes

Rate info.4d5d6d.com

WhatsApp Image 2022 09 28 at 9.38.01 AM
Elon Musk

WASHINGTON: Jutawan teknologi Elon Musk mendahului senarai 400 orang terkaya di Amerika Syarikat Forbes pada hari Selasa, jauh mengatasi orang kedua terkaya di negara itu.

Majalah itu menganggarkan nilai bersih Musk lebih AS$251 bilion, jauh melebihi pemegang tempat kedua, pengasas Amazon Jeff Bezos.

Forbes berkata bekas CEO Amazon itu bernilai kira-kira AS$151 bilion, lapor Anadolu Agency (AA).

Kekayaan Musk adalah AS$60.5 bilion lebih daripada yang dimilikinya pada 2021 ketika dunia mula bangkit daripada wabak koronavirus dan merupakan rekod baharu untuk senarai Forbes.

Sebahagian besar kekayaan Musk datang daripada pembuat kereta Tesla, syarikat yang diasaskan bersama dan terus dijalankan.

Musk memiliki kira-kira satu perempat daripada syarikat itu dan sebahagian besar daripada nilai bersihnya yang lain boleh dikaitkan dengan syarikat penerokaan angkasa lepas SpaceX, yang meningkat empat kali ganda dalam nilai dalam tiga tahun lalu, menurut Forbes.

Nilai bersih Musk telah mencecah paras AS$300 bilion dua kali sepanjang tahun lalu, sebahagian besarnya disebabkan oleh turun naik harga dalam saham Tesla.

Bezos kini memiliki sedikit di bawah 10 peratus daripada Amazon. – BERNAMA

BACA SUMBER ARTIKEL