Subsidi telur akan diteruskan sehingga Jun dengan kos RM1.28 sebulan

Subsidi telur akan diteruskan sehingga Jun dengan kos RM1.28 sebulan

5/5 - (1 vote)

eggs eggs eggs

KPKM berkata keperluan untuk membawa masuk telur ayam dari luar negara juga akan dikaji semula apabila bekalan di negara ini stabil. — foto Malay Mail

PUTRAJAYA (27 Feb): Pemberian subsidi telur ayam akan diteruskan sehingga Jun 2023 membabitkan kos keseluruhan RM1.28 bilion, kata Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan (KPKM).

KPKM dalam satu kenyataan hari ini berkata Kabinet mencapai persetujuan untuk meneruskan pemberian subsidi telur ayam pada mesyuaratnya pada 17 Februari lalu.

“Langkah ini diambil bagi memastikan bekalan telur ayam di negara ini kekal stabil, manakala kajian mengenai mekanisme dan dasar subsidi bersasar dapat dimuktamadkan tidak lama lagi,” kata kementerian itu.

KPKM berkata keperluan untuk membawa masuk telur ayam dari luar negara juga akan dikaji semula apabila bekalan di negara ini stabil.

“Inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar adalah langkah sementara bagi memastikan bekalan di negara ini kekal stabil dan tidak terganggu,” katanya.

KPKM berkata, pihaknya sentiasa memantau keperluan bekalan telur ayam di pasaran dan terus berusaha dengan pelbagai pendekatan bagi memastikan bekalan di negara ini stabil seperti sebelum ini. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL