Gempa bumi membunuh lebih 3,800 di Turki, Syria
Berita

Gempa bumi membunuh lebih 3,800 di Turki, Syria

5/5 - (1 vote)

earthquake turkey

Pekerja penyelamat dan sukarelawan mengeluarkan mangsa yang terselamat dari runtuhan di Diyarbakir 6 Februari 2023, selepas gempa bumi berukuran 7.8 magnitud melanda tenggara negara itu. – Foto AFP

SANLIURFA, Turki (7 Feb): Satu gempa bumi besar melanda Turki dan Syria semalam, mengorbankan lebih 3,800 orang dan meratakan beribu-ribu bangunan ketika penyelamat menggali dengan tangan kosong untuk mangsa yang terselamat.

Berpuluh-puluh negara berikrar bantuan selepas gempa bumi berukuran 7.8 magnitud, yang melanda ketika orang ramai masih tidur dan dalam cuaca sejuk yang menghalang usaha kecemasan.

Bangunan pangsapuri bertingkat yang dipenuhi penduduk adalah antara 5,606 struktur yang menjadi runtuhan di Turki, manakala Syria mengumumkan berpuluh-puluh keruntuhan, serta kerosakan tapak arkeologi di Aleppo.

“Itu adalah kali pertama kami mengalami perkara seperti itu,” kata Melisa Salman, seorang wartawan berusia 23 tahun di bandar Kahramanmaras di tenggara Turki.

“Kami fikir ia adalah kiamat.”

Ketua Pusat Gempa Nasional Syria, Raed Ahmed, menyebutnya sebagai “gempa bumi terbesar yang direkodkan dalam sejarah pusat itu”.

Gempa awal itu diikuti oleh berpuluh-puluh gegaran susulan, termasuk gegaran 7.5 magnitud yang menggegarkan wilayah itu di tengah-tengah kerja mencari dan menyelamat semalam.

“Kami berjaya menyelamatkan tiga orang, tetapi dua maut,” kata Halis Aktemur, 35, di bandar Diyarbakir di tenggara Turki selepas gempa bumi yang dirasai sejauh Greenland.

Di bandar Sanliurfa di tenggara Turki, pasukan penyelamat bekerja pada waktu malam untuk mencuba dan menarik mangsa yang terselamat dari serpihan bangunan tujuh tingkat yang telah runtuh.

“Ada keluarga yang saya kenali di bawah runtuhan,” kata pelajar Syria berusia 20 tahun, Omer El Cuneyd.

“Sehingga jam 11.00 pagi atau tengah hari, rakan saya masih menjawab telefon. Tetapi dia tidak lagi menjawab. Dia ada di bawah sana.”

Walaupun suhu jatuh di bawah sifar, penduduk yang ketakutan di bandar itu bersiap sedia untuk bermalam di jalanan, berkerumun di sekeliling api untuk mendapatkan kehangatan.

Berdekatan, Mustafa Koyuncu sedang duduk sesak di dalam kereta pegunnya bersama isteri dan lima anak mereka, takut untuk bergerak.

“Kami menunggu di sini kerana kami tidak boleh pulang ke rumah,” kata lelaki berusia 55 tahun itu kepada AFP. “Semua orang takut.”

‘Apocalypse’

Sekurang-kurangnya 1,444 orang maut semalam di seluruh Syria, kata kerajaan dan penyelamat.

Jumlah kematian baharu itu menjadikan jumlah kematian di kedua-dua negara kepada sekurang-kurangnya 3,823 selepas Turki menyemak semula jumlah kematiannya sebelum ini kepada 2,379.

Hampir 14,500 orang cedera dan 4,900 bangunan diratakan, Ankara mengumumkan lewat semalam.

Turki mengisytiharkan tujuh hari berkabung untuk orang mati.

Penyelamatan dihalang oleh ribut salji musim sejuk yang menutupi jalan utama dalam ais dan salji. Pegawai berkata gempa itu menyebabkan tiga lapangan terbang utama di kawasan itu tidak dapat beroperasi, menyukarkan lagi penghantaran bantuan penting.

Gempa bumi pertama semalam melanda pada 4.17 pagi (0117 GMT) pada kedalaman kira-kira 18 kilometer (11 batu) berhampiran bandar Gaziantep di Turki, yang menempatkan kira-kira dua juta orang, kata Kajian Geologi AS.

Institut geologi Denmark berkata gegaran mencapai pantai timur Greenland kira-kira lapan minit selepas gempa bumi utama melanda Turki.

Lebih 12,000 orang cedera di Turki, kata agensi pengurusan bencana, manakala Syria berkata sekurang-kurangnya 3,411 orang cedera.

‘Orang di bawah serpihan’

Osama Abdel Hamid, seorang mangsa gempa bumi di Syria, berkata keluarganya sedang tidur ketika gegaran bermula.

“Dinding runtuh menimpa kami, tetapi anak saya dapat keluar,” katanya.

“Dia mula menjerit dan orang ramai berkumpul, mengetahui ada yang terselamat, dan mereka menarik kami keluar dari bawah runtuhan.”

Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Rusia semuanya segera menyampaikan ucapan takziah dan tawaran bantuan.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky menawarkan untuk memberikan “bantuan yang diperlukan” kepada Turki, yang drone tempurnya membantu Kyiv melawan pencerobohan Rusia.

Imej di televisyen Turki menunjukkan penyelamat menggali runtuhan merentasi kawasan kejiranan hampir semua bandar besar di sepanjang sempadan dengan Syria.

Beberapa kemusnahan paling teruk berlaku berhampiran pusat gempa antara Kahramanmaras dan Gaziantep, di mana seluruh blok bandar runtuh di bawah pengumpulan salji.

Sebuah masjid terkenal sejak abad ke-13 sebahagiannya runtuh di wilayah Maltaya, bersama-sama dengan bangunan 14 tingkat dengan 28 pangsapuri yang menempatkan 92 orang.

Agensi kebudayaan PBB Unesco melahirkan kebimbangan terhadap kerosakan teruk di dua bandar dalam senarai warisannya — Aleppo di Syria dan Diyarbakir di Turki.

Aleppo ialah hab komersil sebelum perang Syria dan dianggap sebagai salah satu bandar terpanjang di dunia yang didiami secara berterusan, membanggakan pasar, masjid, karavanserais dan tempat mandi awam, tetapi pengepungan kejam yang dikenakan ke atas pemberontak menyebabkannya cacat.

Gangguan bekalan elektrik

Kementerian kesihatan Syria melaporkan kerosakan di seluruh wilayah Aleppo, Latakia, Hama dan Tartus, di mana Rusia memajak kemudahan tentera laut.

Wartawan AFP di utara Syria berkata, penduduk yang ketakutan berlari keluar dari rumah mereka selepas tanah bergegar.

Malah sebelum tragedi, bangunan di Aleppo – hab komersial sebelum perang Syria – sering runtuh disebabkan infrastruktur usang, yang telah mengalami kekurangan pengawasan semasa perang.

Pegawai memotong gas asli dan bekalan kuasa di seluruh wilayah sebagai langkah berjaga-jaga, juga menutup sekolah selama dua minggu.

Turki berada dalam salah satu zon gempa bumi paling aktif di dunia.

Gegaran 7.8 magnitud terakhir negara itu berlaku pada 1939, apabila 33,000 maut di wilayah Erzincan timur.

Wilayah Duzce di Turki mengalami gempa bumi berukuran 7.4 pada skala Richter pada 1999, apabila lebih 17,000 orang maut.

Pakar telah lama memberi amaran bahawa gempa bumi besar boleh memusnahkan Istanbul, sebuah megalopolis berpenduduk 16 juta orang yang dipenuhi dengan rumah reyot. — AFP
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Zambry: Malaysia menghantar 70 anggota SMART bagi membantu usaha mengesan mangsa gempa bumi di Turki

info

Saya tidak boleh dipersalahkan – Tun M

info

Polis merampas dadah bernilai RM5.5 juta

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy