Dr Sim: Pengambilan penjawat awam bukan sahaja berdasarkan kuota etnik tetapi juga meritokrasi
Berita

Dr Sim: Pengambilan penjawat awam bukan sahaja berdasarkan kuota etnik tetapi juga meritokrasi

5/5 - (1 vote)

kch 050323 lhp drsimmerit p1

Dr Sim memberikan ibu jarinya semasa bacaan tekanan darah di karnival itu.

KUCHING (5 Mac): Mengambil penjawat awam berdasarkan kuota etnik tidak akan menjadi petanda baik untuk pembangunan Sarawak, kata Timbalan Perdana Menteri Dato Sri Dr Sim Kui Hian.

Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu berkata pengambilan penjawat awam berdasarkan kuota dan etnik semata-mata boleh meletakkan kualiti perkhidmatan awam negeri ini dipertaruhkan.

“Sepatutnya bukan sahaja (berasaskan) kuota tetapi kita juga mahu orang yang baik. Kita tidak mahu ada kuota sahaja dan orang yang tidak baik (kurang keperluan) juga masuk.

“Kami mahu kedua-dua kuota dan meritokrasi. Anda perlu bagus. Kami tidak mahu mereka (penjawat awam yang diambil) adil (berdasarkan kuota),” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Pendengaran, Hidung Telinga Sarawak. Karnival Saringan dan Kesihatan Tekak (ENT) 2023 di Pasaraya Farley di sini hari ini.

Dr Sim mendedahkan bahawa dia baru-baru ini terjumpa kes di mana seorang bapa telah menemuinya untuk mengadu tentang anak perempuannya yang menghadapi permohonan yang tidak berjaya dalam perkhidmatan awam negeri.

“Dia kata anak perempuannya cuba untuk menyertai selama enam atau tujuh kali. Malah dia mengadu kami hanya bercakap. Malah, saya membantu menganjurkan temuduga khas untuknya. Tetapi anak perempuan itu tidak boleh bercakap (Malaysia) pada temuduga itu.

“Kami mahu orang yang benar-benar berjasa. Kami tidak mahu orang berkata, oh begitu ramai daripada anda di sana tetapi tidak baik. Kami juga tidak mahu dipersalahkan.

“Idea keseluruhannya ialah kami mahu kedua-duanya (meritokrasi dan kuota) tetapi apabila anak perempuan anda tidak boleh bercakap (BM), apa yang anda mahu saya lakukan? Saya juga tidak mahu mendengar bahawa anak saya tidak boleh bercakap (BM) tetapi masih mahukan pekerjaan itu,” kata presiden SUPP itu.

Di Sarawak, Dr Sim berkata perdana menteri telah melaksanakan banyak perubahan secara beransur-ansur yang menyaksikan Sarawak mempunyai timbalan setiausaha agung Cina pertama Datu Hii Chang Kee dan juga presiden Persekutuan Persatuan Cina Sarawak Datuk Richard Wee dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Yayasan Sarawak.

“Semua ini dilakukan secara beransur-ansur oleh perdana menteri kita,” katanya.

Sementara itu, Dr Sim enggan mengulas mengenai Menteri Pendidikan yang baru-baru ini berkata kementerian tidak bercadang untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

Beliau berkata Ketua Pemuda SUPP Michael Tiang, yang juga timbalan menterinya, dijangka mengeluarkan kenyataan mengenai perkara itu kemudian.

Awal bulan lalu, Menteri Kerja Raya Dato Sri Alexander Nanta Linggi mencadangkan kerajaan Sarawak mewujudkan sistem kuota berdasarkan etnik untuk pengambilan penjawat awam.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

UPSI akan memulakan ekosistem pendidikan awal kanak-kanak

PM Anwar menerima kunjungan hormat daripada menteri luar Australia Penny Wong

Erdogan mengakui sukar untuk mengawal bencana berskala besar, berikrar untuk membantu mangsa gempa bumi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy